Asperge-oogst in het nauw, maar ook gered door coronacrisis

"Alles beter dan thuis niks zitten doen hè", zegt buschauffeur Sytse van Netten resoluut. Door gebrek aan werk kwam hij thuis te zitten, maar zat niet bij de pakker neer. Nu werkt hij, met vele andere, als tijdelijke aspergesteker.
Een win-winsituatie, want de aspergebedrijven zaten met de handen in het haar.

Problemen

"Door de coronaproblematiek is het moeilijk om seizoensarbeiders te krijgen", legt aspergesteker Lennard Schuiling uit. Hij werkt al een aantal jaren voor aspergeboer Hoorn van Huis ter Heide. Schuiling legt uit dat de tekorten aan stekers opgevuld werden door Polen. "Maar die konden op gegeven moment deze kant niet meer opkomen. Dus ja, dan ben je toch genoodzaakt om mensen hier uit de buurt te krijgen."

Bouwvakkers, buschauffeurs en scholieren

"Ik ben niet iemand die stil kan zitten", vertelt Van Netten. "Normaal werk ik vier, vijf, zes dagen bij Qbuzz, en dan opeens kom je thuis te zitten. Dus ja, je zult toch een alternatief moeten hebben." Hij is niet de enige. Op het veld zijn allerlei mensen uit allerlei beroepsgroepen aan het werk, maar ook scholieren. "School gaat niet door, door het coronavirus. Ik heb online lessen, maar voor de rest niet zoveel", legt één van hen uit. Volgens de jongens is het volgen van de digitale lessen goed te combineren met het aspergeseizoen. "We zijn gelukkig een beetje aan het werk. Anders zit je zo lang stil."

Verveling

De aspergeboeren zijn blij met de hulp vanuit de andere beroepsgroepen. Anders hadden ze grote problemen gekregen met de oogst. "Heel veel mensen zaten thuis en hadden thuis hun klusjes af", vertelt Schuiling. "Ze verveelden zich en wilden toch weer wat gaan doen. Met hen kunnen we dit klusje toch wel mooi en snel klaren."
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.