Ministerie: vluchten Groningen Airport Eelde kunnen blijven

Groningen Airport Eelde hoeft geen vluchten te schappen, want de natuurvergunning van de luchthaven is in orde. Dat oordeelt minister Schouten van Natuur.

Twee partijen hadden bezwaar gemaakt tegen de vluchten. Dat zijn de coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE). Zij bepleitten onder meer dat de luchthaven te veel bijdroeg aan de stikstofuitstoot, en dat het aantal vluchten hoger was dan in de natuurvergunning was vastgelegd.

Oude vergunning geldt nog

Volgens de minister is een oude natuurvergunning nog steeds geldig. Die is door de provincie Groningen afgegeven op basis van de Natuurbeschermingswet 1998. Daarin staat het aantal vluchten dat toen werd uitgevoerd, maar ook extra vluchten die er door de verlenging van de landingsbaan nog bij zouden komen.

In 2017 werd een nieuwe wet van kracht. Daarin staat dat oude vergunningen nog geldig blijven. Daarom vindt de minister het niet nodig om in te grijpen en hoeft het aantal vluchten op Groningen Airport Eelde niet omlaag.

Oude vluchtschema

Het bezwaar tegen de vluchten op GAE werd in september vorig jaar ingediend. Toen waren er nog lijndiensten met Londen en Kopenhagen. Die zijn inmiddels vervallen, maar dat staat los van het besluit van de minister. Een nieuwe lijndienst zou dus met de huidige natuurvergunning ook weer toegestaan zijn.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
GAE VOLE Groningen Airport Eelde minister
Deel dit artikel: