Vijf mannen in Bosnië aangehouden voor rol bij massaslachting in Srebrenica

ANP-3350127
De voormalige ingang van de Dutchbat-compound © ANP / Jörgen Caris
In Bosnië-Herzegovina zijn vijf voormalige commandanten van de Bosnisch-Servische strijdkrachten aangehouden wegens hun vermeende rol bij de massaslachtingen rond de plaats Srebrenica tijdens de afscheidingsoorlog in 1995. Duizenden moslimmannen en -jongens- werden vermoord nadat de omsingelde plaats werd ingenomen door Bosnisch-Servische troepen.
De VN hadden vergeefs geprobeerd met behulp van Nederlandse blauwhelmen de moslimenclave uit het strijdgewoel te houden en de moslims er te beschermen. Het bataljon dat de enclave moest beschermen heette Dutchbat III. De militairen waren in Assen gelegerd, op de Johan Willem Friso Kazerne. De soldaten en officieren kwamen veelal uit Drenthe en Groningen.

Executie van zeventig slachtoffers

Een speciaal hof dat in het nog steeds verscheurde land oorlogsmisdaden onderzoekt, stelt dat de vijf betrokken zijn geweest bij de arrestatie en executie van circa zeventig slachtoffers.
Bij het uiteenvallen van Joegoslavië ontstond in 1995 een oorlog tussen de drie belangrijkste bevolkingsgroepen. De Serviërs die geen afscheiding van Joegoslavië wilden, de Kroaten die ook niets voor een onafhankelijk Bosnië-Herzegovina voelden en de moslimgemeenschap. De oorlog duurde drie jaar en eindigde vooral dankzij westerse bemoeienis in een nederlaag van de Bosnische Serviërs in de strijd tegen een coalitie van Kroaten en moslims.
Bekijk hieronder een documentaire van RTV Drenthe uit 2010 over de vrouwen van Srebrenica. Verslaggever Andries Ophof reisde dat jaar af naar de stad.
Documentaire over Srebrenica uit 2010
Dutchtbat
De missie van Dutchbat III werd beëindigd na de verovering van Srebrenica op 11 juli 1995 door de Bosnisch-Servische troepen van generaal Mladic. Dutchbat had een beperkt mandaat, was licht bewapend en kreeg geen steun van de NAVO toen de Bosnische Serviërs oprukten naar de enclave. Na de verovering werden in totaal naar schatting 8.000 moslimmannen afgevoerd en vermoord door Mladic' mannen.
Dutchbat liet dit gebeuren, klonk het naderhand: de Nederlanders zouden de Bosnische Serviërs geen strobreed in de weg hebben gelegd. Veel veteranen voelden zich, in de jaren die volgden, in de steek gelaten. In juni vorig jaar maakte premier Mark Rutte excuses voor de handelswijze van het kabinet rond het drama. Een maand later deed Defensieminister Ollongren dat voor nabestaanden van de genocideslachtoffers.

Verdeeld

Het land is nog steeds verdeeld in een Servische entiteit en een moslim-Kroatische federatie. In de oorlog zijn naar schatting 100.000 mensen omgekomen. Oorlogsmisdaden zijn berecht door zowel internationale gerechtshoven als lokale rechtbanken wat tot zeker vijftig veroordelingen heeft geleidt.
De Bosnisch-Servische politieke leider, Radovan Karadzic, en de militaire leider, generaal Ratko Mladic, zijn door een internationaal gerechtshof tot levenslang veroordeeld, vooral wegens hun rol bij de massamoorden rond Srebrenica die door een internationaal hof als volkerenmoord zijn bestempeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.