Video: verdwaalde zeehond zwemt rondjes bij Rogat

Een bijzondere gast in de Hoogeveensche Vaart bij Rogat. Een verdwaalde grijze zeehond heeft mogelijk via de Weerribben een verkeerde afslag genomen en is in Drenthe beland.
Liselotte Raat maakte met haar vriend een wandeling en kwam het dier ineens tegen. "We zagen hem zwemmen bij de sluis en vonden het wel erg gek." De vriend van Raat nam contact op het Zeehondencentrum in Pieterburen gebeld, maar die lieten weten dat ze het niet nodig vonden om te komen.
Margreet Pot van de Dierenambulance Zuidwest Drenthe in ter plaatse gegaan om de zeehond te bekijken. Volgens haar lijkt het dier zichzelf te kunnen redden en eet de zeehond ook vis, wat erop duidt dat het niet direct in de problemen is. "We gaan de zeehond niet uit het water halen. Voor zo'n dier van 250 kilogram hebben we de middelen ook niet bij de dierenambulance", vertelt Pot.
Tekst gaat door onder de video.

Met rust laten

Het Zeehondencentrum in Pieterburen is op de hoogte van de avontuurlijke zwemtocht van de zeehond, die waarschijnlijk via de Waddenzee en het IJsselmeer bij Rogat is beland. Met rust laten is het devies. "We krijgen veel foto's en video's, waarop te zien is dat hij - het is een mannetje - nog op de kant klimt en vis eet. Zolang het goed gaat, grijpen we niet in. Dat is ook geen doen bij zo'n groot en gezond dier", vertelt Sander van Dijk van het Zeehondencentrum.
Het is volgens Van Dijk niet normaal, maar ook niet ongewoon dat een zeehond zo ver landinwaarts gezien wordt. "We weten vanuit de geschiedenis dat ze prima rivieren op kunnen zwemmen. Het zijn meer de hedendaagse obstakels als sluizen die ervoor zorgen dat ze dat niet meer zo vaak doen."
Desondanks is het voor de meeste mensen voor het eerst dat ze bij Rogat een zeehond in het water zien liggen. Pot: "Ik sprak wel een man van in de zestig. Die vertelde mij dat hij als klein kind bij Zwartsluis een keer een zeehond zag zwemmen. Dat vergat hij nooit weer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl