Tiny houses komen na jaren van de grond in Assen, al is het bij de snelweg

Tiny Houses Assen
3D-animatie van het plan voor tiny houses langs de Witterhoofdweg in Assen © Gemeente Assen
Assen trekt definitief 77.000 euro uit om een plan voor 21 tiny houses langs de Witterhoofdweg uit te laten werken tot een concreet en financieel haalbaar bouwproject. De gemeenteraad gaf vanavond groen licht voor doorontwikkeling van de pilot.
Verschillende partijen in de Asser politiek dringen er al jaren op aan om nu eindelijk eens serieus te experimenteren met de kleinschalige woonvorm. Want daar is grote behoefte aan in de provinciehoofdstad.

Huisjes in hofjes

De tiny houses moeten tussen de snelweg A28 en de wijk Baggelhuizen komen. Daar ligt een stuk grond van de gemeente, dat al jaren agrarisch gebruikt wordt. De mobiele huisjes worden in drietallen neergezet, zo is het idee, verspreid over zeven hofjes.
De bouwwerken mogen er maar vijftien jaar staan, omdat het een experiment is. Wettelijk is het volgens de gemeente niet mogelijk om er langer te wonen, omdat de huisjes te dicht bij de snelweg staan. Een permanente woonlocatie kan dus niet.

Fijnstof en snelweglawaai

Voor Assen Centraal is de ligging, zo pal langs de snelweg, een onoverkomelijk bezwaar. En daarom stemde ze vanavond als enige partij tegen doorontwikkeling op de gekozen locatie. Volgens raadslid Luc Rengers krijgen toekomstige bewoners te maken met fijnstof en geluidsoverlast. Assen Centraal vindt dat ongewenst en wil een andere plek.
Tekst gaat verder onder de foto
Tiny Houses Assen
Een eerste schets voor 21 tiny houses in Assen, verspreid over zeven hofjes © RTV Drenthe / Margriet Benak

Waar dan wel?

Andere partijen, waaronder de ChristenUnie, wilden wel eens weten waar Assen Centraal dan wel tiny houses wil, en of de partij ergens anders misschien een geschikte locatie kan aanwijzen. De gemeente zelf zegt namelijk dat er niet zomaar een andere plek binnen Assen beschikbaar is waar dit experimentele woonproject op korte termijn van de grond getrokken kan worden.
Rengers had niet meteen een goed alternatief paraat, al wees hij uiteindelijk op een voormalige garagelocatie vlak langs de Europaweg-Noord, naast de Praxis. Maar dat terrein ligt midden tussen de bedrijvigheid. Bovendien wordt er pal naast een nieuw bedrijfspand gebouwd.

Zoeken naar permanente plek

De andere partijen vinden het juist een goede zaak dat de pilot met tiny houses nu eindelijk uitgevoerd wordt, al zien ze de tijdelijkheid wel als een probleem. Hun opdracht is dan ook dat ze op het stadhuis intussen uitkijken naar een permanente plek elders in Assen. "Want als het daar na vijftien jaar voorbij is, en er is geen andere locatie beschikbaar, dan staan deze bewoners op straat met een tiny house onder de arm. En dat is uiteindelijk niet de bedoeling", waarschuwde D66-fractieleider Adinda Bornkamp.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.