Hoogeveense judotrainer in misbruikzaak gaf nog tot april les

judo
Een judoka © Presse Sports / Nicolas Luttiau
De judotrainer uit Hoogeveen die verdacht wordt van het misbruiken van drie minderjarige leerlingen, was nog tot april actief als jeugdtrainer.
Pas in het voorjaar werd hij op non-actief gezet, nadat er bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) een melding was binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt RTV Oost. De judotrainer wordt ervan verdacht tussen 2015 en 2019 drie minderjarige judoka's te hebben misbruikt.

Non-actief

Toen in april de melding bij het ISR binnenkwam, werd ook de Judo Bond Nederland (JBN) ingelicht. "Wij hebben toen een ordemaatregel genomen", legt Tessa Brouwer van de judobond uit. "Dat komt erop neer dat de man op geen enkele manier actief mocht zijn vanuit de Judo Bond Nederland."
De JBN kreeg alleen te horen dat het om een melding van grensoverschrijdend gedrag ging en dat er een politieonderzoek liep. "Wij hebben toen de verenigingen waar hij op dat moment actief was, geïnformeerd."

Bekende naam

De man is een bekende naam in de Drentse en Overijsselse judowereld. Hij gaf jarenlang training bij meerdere verenigingen. Daarnaast werkte hij volgens zijn eigen sociale media in de periode van het misbruik bij Attractie- & Vakantiepark Slagharen en als begeleider bij zorgorganisatie Vanboeijen in Assen.
Ook was de man bijna vijf jaar lang trainer bij JudoSchool Assen. Voor zover bekend maakte hij daar geen slachtoffers.

Strafrechtelijk onderzoek

Voorlopig mag de verdachte niet in actie komen in de judowereld. "Wij wachten nu het strafrechtelijk onderzoek af en daarop zullen wij anticiperen. Tot die tijd mag hij geen enkele functie binnen onze bond bekleden."
Eind dit jaar moet de trainer zich voor de rechters in Zwolle verantwoorden.

Centrum Veilige Sport Nederland

Wil je een melding doen van grensoverschrijdend gedrag in de sport, ben je op zoek naar advies of een luisterend oor? Dan kan je terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland: centrumveiligesport.nl/contact.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl