Homoseksuele Ali, die partner vond in Hoogeveen, uitgezet naar Pakistan

IND scheidt homostel met geregistreerd partnerschap
Het homostel is al bijna vier jaar bij elkaar © RTV Drenthe
De naar Nederland gevluchte homoseksuele Ali, die in het Hoogeveense azc verbleef en op het gemeentehuis een geregistreerd partnerschap aanging, is op het vliegtuig gezet naar zijn thuisland Pakistan. Dat meldt LGBT Asylum Support, een organisatie die opkomt voor de belangen van lhbti-asielzoekers.
De 31-jarige Ali en zijn partner Radja vluchtten afzonderlijk van elkaar naar Nederland omdat homoseksualiteit in Pakistan strafbaar is. Ze leerden elkaar in november 2019 kennen in het azc in Hoogeveen en lieten hun partnerschap registreren.
Immigratiedienst IND liet echter aan Ali weten dat de homoseksuele geaardheid niet aannemelijk is gemaakt en de rechter ging daarin mee. Want, zo redeneerde de rechter, bij partnerschapregistratie wordt geen onderzoek gedaan naar de geaardheid van de betrokkenen. Ali zou de IND verder niet hebben kunnen overtuigen dat hij in Pakistan al relaties met mannen had.

Spoedprocedure moet Ali terughalen

Ali belandde twee weken geleden in de gevangenis. In de zogeheten vreemdelingendetentie wachtte hij op uitzetting. Woensdag werd hij op het vliegtuig gezet, terug naar Pakistan.
Tegen het Algemeen Dagblad laat Ali's advocaat Paul Stieger weten verbijsterd te zijn. Volgens hem liep nog een beroepsprocedure. De haast die in zijn ogen is gemaakt met de uitzetting, wekt zijn onbegrip. "Treed dan op tegen overlastgevende asielzoekers. Dat zijn Ali en Radja niet." Ook de PvdA in de Tweede Kamer bevroeg verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) over de kwestie.
De raadsman probeert via een spoedprocedure af te dwingen dat Ali terug kan komen naar Nederland om hier de beroepszaak af te wachten. Het AD schrijft verder dat intussen ook Radja vreest voor uitzetting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl