Havelters verwezenlijken droom: beweegtuin is een feit

Beweegtuin in Havelte
Marieke Vissers en Cobi Meijberg uit Havelte zijn dolgelukkig met hun beweegtuin © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Met een schep drukt één van de bouwers de grond nog wat aan. "Om het iets egaler te maken, dat staat beter", zegt hij tegen zijn collega. Op een afstandje kijken Havelters Marijke Vissers en Cobi Meijberg naar de werkzaamheden. Met een glimlach, want een grote wens gaat vandaag in vervulling. Na twee jaar wachten is de beweegtuin in Havelte namelijk een feit.
Het begon allemaal ongeveer 3,5 jaar geleden toen beide vrouwen een seniorenwoning in het dorp konden krijgen. Een mooi plekje, maar wel met een saai leeg grasveld voor de deur. "Daar moesten we wat mee doen", zegt Vissers. "Cobi en ik dachten direct aan een beweegtuin. En nu is 'ie er eindelijk!" Alleen niet op het lege grasveldje, maar op het terrein van dorpshuis De Veldkei. Hoe dat zit? Daarover later meer.

Begeleiding tijdens het sporten

Een beweegtuin is een openbare tuin met fitnessapparaten. "Mensen kunnen dan buiten sporten en met elkaar kletsen. Goed om de contacten in de buurt aan te halen", weet Meijberg.
Vissers plaatste een oproep in een Facebookgroep voor dorpsgenoten. En daar kwamen flink wat positieve reacties op binnen, stelt ze. "Mensen zagen de komst van een beweegtuin wel zitten." Via een burgerinitiatief kwam geld van verschillende kanten binnen en zo kwam het plan van de grond. Onder andere de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe hebben een duit in het zakje gedaan, zegt Vissers.
Beide dames willen nog een stapje verdergaan. In de toekomst moet het mogelijk zijn dat sportbegeleiders mensen kunnen gaan helpen in de tuin. "Een praatje met elkaar maken is natuurlijk leuk en belangrijk, maar gezond zijn ook. Een begeleider kan je helpen om bepaalde oefeningen uit te voeren." Vaak is daar wel subsidie voor nodig, maar ook dat kan geregeld worden. "Een beweegcoach van de gemeente kan ons eventueel helpen met de aanvraag."
Havelters realiseren droom: beweegtuin een feit

Ontmoetingsplek

In eerste instantie was het grasveldje aan de overkant van hun woningen dus in zicht voor de beweegtuin, maar na overleg met verschillende partijen in omgeving is er toch niet voor gekozen. "Misschien zelfs wel beter", denkt Vissers. "Hier bij het dorpshuis komen veel mensen van verschillende leeftijden bij elkaar. Het is op deze manier echt een mooi verzamelpunt."
Het sociale contact is een extra aspect dat de dames belangrijk vinden. "Soms maak ik een rondje met de hond, dan kom je mensen tegen, maar spreek je elkaar niet echt. Met de beweegtuin gaat dat misschien wel makkelijker", aldus Meijberg. Trots zijn ze allebei op wat ze hebben bereikt. "Iedereen dacht dat het niet zo lukken, maar het is ons lekker wel gelukt", lacht Vissers.
Inmiddels zijn de meeste fitnessapparaten geplaatst. Vissers en Meijberg kijken nog een keer in het rond. Laatstgenoemde wijst naar de dichtstbijzijnde crosstrainer. "Dat vind ik eigenlijk wel het mooiste apparaat. Lekker de armen en benen tegelijkertijd bewegen, dat kan ik misschien ook wel een beetje gebruiken", lacht ze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl