Eline Vedder is klaar voor haar eerste Prinsjesdag: 'Gaat er anders uitzien dan mijn koeien in het weiland'

Eline Vedder
Eline Vedder is klaar voor haar eerste Prinsjesdag © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Eline Vedder uit Ruinerwold maakt morgen haar debuut. Haar prinsjesdagdebuut. "Het zal er in ieder geval een beetje anders uitzien dan dit denk ik", wijst ze naar een aantal van haar koeien die achter haar in het weiland nieuwsgierig toekijkt, terwijl ze het interview geeft.
De CDA'er heeft een boerderij in Ruinerwold. Ze heeft er zo'n 75 koeien in het weiland staan. "Ik ben hier veel te weinig. Minder dan ik zou willen", zegt ze daarover. "Ik merk ook aan de koeien dat ik hier minder vaak ben. Sommigen zijn wat schichtiger voor mij geworden."
Eline Vedder maakt zich op voor haar eerste Prinsjesdag
Doordeweeks is ze namelijk in Den Haag, als Tweede Kamerlid. In de weekenden keert ze terug naar Ruinerwold, naar haar gezin en de koeien. Het werk kost te veel tijd en de afstand is nu eenmaal te groot om iedere dag heen en weer te reizen. Superblij wordt ze dan weer als ze de provincie binnenrijdt. "Als ik dan weer thuis ben op de boerderij, dan kan ik weer ademhalen."

Stukken lezen op de boerderij

En de boerderij in Ruinerwold is ook de ideale plek voor haar om te lezen. "We moeten echt duizenden aan stukken doorlezen iedere week. Het is best wel moeilijk om daar de tijd voor te vinden in Den Haag, in de chaos van Den Haag." Op haar boerderij kan ze zich "lekker opsluiten" in de eigen omgeving.
Lezen is nu wel aan orde. De algemene beschouwingen zitten er aan te komen. Zo worden de debatten genoemd wanneer de Tweede Kamer spreekt over de plannen die de regering heeft voor de komende tijd. Die plannen worden bekend gemaakt tijdens Prinsjesdag.
"Ik hoop vooral op veel aandacht voor heel Nederland. Dus ook voor Drenthe. Aandacht voor de mensen die tussen wal en schip vallen. Voor wie Nederland helemaal geen gaaf land is. Voor mensen die in de verdrukking zitten. Voor mensen die onze hulp nodig hebben. Daar hoop ik vooral op. Misschien nog iets over de agrarische sector, dat zou ook leuk zijn."
In Den Haag hebben we ook van die zwart-witte beesten. Dat zijn meeuwen."
Eline Vedder, CDA
Sinds mei zit ze in de Tweede Kamer. "Het bevalt heel erg goed, omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen uit de regio, zoals Drenthe, in de Tweede Kamer zitten." Momenteel telt de Kamer twee Drenten. Naast Vedder is dat VVD'er Mark Strolenberg uit Hoogeveen. "Dat is echt veel te weinig!"
Politiek is ze zeker niet nieuw. Voor haar tijd in de Tweede Kamer, zat ze sinds 2019 in de provinciale politiek. Het grote verschil tussen de twee organen is de verharding. "Constructief met elkaar samenwerken is in Drenthe heel gewoon. In Den Haag moet je er echt hard aan trekken om dat voor elkaar te krijgen."

Verharding in Den Haag

Op dat vlak mist ze haar tijd in de Provinciale Staten wel. Als je het daar als partijen met elkaar eens bent, kan je samen met elkaar optrekken. "De normaalste zaak van de wereld en zo zou het ook moeten zijn." Behalve in Den Haag. Daar constateert ze dat er een hele laag aan polarisatie en mores tussen zit. De tweespalt coalitie tegen oppositie wordt er ook harder gespeeld. "Daar heb ik zelf een broertje dood aan. Ik probeer mij daar een weg doorheen te banen."
Waar ze langer over moet nadenken is wat ze in de Provinciale Staten heeft gemist, wat er in de Tweede Kamer dan wel weer is. "Poeh." Ze kijkt even naar haar koeien, die massaal naar haar toe zijn gelopen ondertussen. "Soms heb je in de Staten dat je wel dingen wil realiseren, maar dat het niet kan omdat het je verantwoording niet is. Daar heb je de Tweede Kamer voor nodig." Het geeft haar dan ook voldoening, dat zij die "brugfunctie" kan vervullen.

'Ik mis het naoberschap in Den Haag'

De kans is groot dat Vedder na de verkiezingen terugkeert in de Tweede Kamer. Ze staat op de tweede plek op de verkiezingslijst voor het CDA.
Behalve dat het haar bevalt, mist ze ook iets in Den Haag, wat Ruinerwold wel heeft. "Ik mis in Den Haag heel erg het naoberschap, het gevoel van een gemeenschap hebben, bij een dorpje wonen. Daar houd ik ontzettend van. Het is wel een uitdaging om dat gevoel te vinden in Den Haag." En de koeien mist ze daar ook wel eens. Tegelijk is er ook een overeenkomst tussen Ruinerwold en Den Haag. "Daar hebben we ook van die zwart-witte beesten. Dat zijn meeuwen. Die zijn ook best leuk. Maar de koeien zijn toch wel mijn schatjes. En mijn man en mijn kinderen zijn ook best lief."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl