Werkgroep FIFA: Contracten eindigen niet op 30 juni, maar na laatste wedstrijd

VOETBAL - Een spelerscontract dat komende zomer op 30 juni afloopt, zal pas worden beëindigd op de nieuwe einddatum van het seizoen 2019-2020. Dat is één van de aanbevelingen van een speciale werkgroep van de wereldvoetbalbond FIFA om zo het seizoen uit te kunnen spelen met de huidige selecties.

De Europese voetbalbond UEFA wil, met steun van de FIFA, dat de nationale competities zoveel mogelijk worden voltooid, mits het medisch gezien verantwoord is. Dat kan betekenen dat er ook na 1 juli nog volop wordt gevoetbald. Uiterlijk op 3 augustus zouden de nationale competities volgens de UEFA dan klaar moeten zijn.

Enkele persbureaus, waaronder het ANP, hebben de rapportverslagen van het recente onderzoek door de werkgroep ingezien. Spelerscontracten lopen doorgaans af op 30 juni en gaan op 1 juli in. Niet alleen de datum van de aflopende contracten wordt dan anders, maar ook de eerste dag van het nieuwe contract verschuift (naar de startdatum van het nieuwe seizoen).

Integriteit van de nationale competities beschermen

"Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen. Ook betalingen zullen verschoven worden naar de nieuwe startdatum van het seizoen of de transferperiode", zo staat te lezen in het onderzoek.

In de praktijk zou dat kunnen betekenen dat de reeds verkochte Ajacied Hakim Ziyech pas kan overstappen naar Chelsea als hij de competitie komende zomer in de eredivisie met Ajax heeft afgemaakt. En dat spelers die worden gehuurd (zoals bij FC Emmen Pontus Dahlberg en Luka Adzic) na 30 juni terug niet direct terugkeren naar hun oorspronkelijke club, maar pas na de laatst gespeelde wedstrijd (uiterlijk 2 augustus).

Juristen verwachten veel complicaties

Aangezien de spelers in kwestie (vooral de spelers die elders een sterk verbeterd contract hebben getekend) nog wel akkoord moeten gaan met de gewijzigde contractvoorwaarden, verwachten juristen nog wel heel wat complicaties ten aanzien van de tijdelijke transferregels, Bovendien wie gaat die extra maand (of twee maanden) aan contracten betalen?

Meer over dit onderwerp:
voetbal eredivisie FIFA UEFA contracten
Deel dit artikel: