Watertoren Assen klaar voor logees: 'Trots dat het allemaal gelukt is'

Watertoren Assen
Zelfs onder het badderen kun je in de watertoren genieten van het uitzicht over Assen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Het heeft de nieuwe eigenaar Riemer van den Berg bijna het dubbele gekost van wat was begroot. Maar na een verbouwing van anderhalf jaar, is de historische watertoren van Assen klaar als luxe logeerplek. Alleen moet je nog wel honderd nachtjes slapen voordat je 'm kunt boeken.
Op vrijdag 13 oktober is de officiële opening. Daarna testen proefkonijnen tot het nieuwe jaar de overnachtingsplek nog even uit. "Want ik wil echt de laatste puntjes op de i zetten", zegt Riemer van den Berg.
Vanaf komend jaar is de watertoren te boeken en kun je op 35 meter hoogte logeren, op drie etages die van alle gemakken zijn voorzien, zoals sauna, sport en spel en een filmruimte. Maar kers op de taart is toch wel het fraaie uitzicht over de stad Assen en ommeland. "En bij helder weer zie je zelfs de skyline van Groningen, want daar is het Gasunie-gebouw", wijst hij vanachter het raam richting het noorden.

'Last van de schouders'

Hij is maar wat trots dat het kunstje nu geflikt is. "Ja, ik ben erg blij dat het is gelukt met een klein team, en met alleen maar lokale partijen. Maar vraag me niet hoe. Ik heb me heus wel eens afgevraagd waar ik aan begonnen was. Maar we hebben doorgezet met een mooi resultaat."
Want tegenslagen waren er volop voor Van den Berg en zijn team. Bouwmaterialen die er niet waren, liftonderdelen die lange tijd niet kwamen waardoor ze spullen met een grote Mammoet-kraan naar boven moesten hijsen. "Telkens kwam er zomaar duizend euro bij. En de prijzen stegen ook nog eens enorm door coronatijd."
Van den Berg is dan ook zo eerlijk om te erkennen dat er 'een hele last van zijn schouders valt', nu de transformatie van de betonnen waterbak klaar is. "Eindelijk even tijd voor wat ontspanning", lacht hij, terwijl hij in een stevig net hangt met kussens, zwevend tussen de derde en tweede etage.
tekst gaat verder onder de foto
Watertoren Assen als luxe logeerplek
De bovenste verdieping is dankzij het uitzicht de fraaiste plek om te zitten © RTV Drenthe / Margriet Benak

Mooiste toekomstplan

Al meer dan zestig jaar is de watertoren op de hoek van de Troelstralaan en Kamerlingh Onneslaan een bekend baken in het Asser stadsbeeld. In 1960 werd 't gebouwd, om de burgers van schoon water te voorzien. Inmiddels staat de toren er alweer vele jaren werkloos bij, en besloot waterbedrijf WMD het bouwwerk, vanwege de hoge onderhoudskosten, te verkopen aan degene met het mooiste toekomstplan.
En dat plan kwam van Van den Berg, die de glazen toren, met bovenin de grote ronde betonbak, als luxe loft wilde ombouwen. Zonder enige subsidie heeft hij de transformatie gerealiseerd. Maar voor de schilderbeurt van de buitenkant, daar krijgt hij wat financiële steun voor. "Dat is het enige wat nog moet gebeuren. Maar dat zal dit jaar nog zijn."

Speciaal tarief voor Assenaren

Van den Berg vindt het belangrijk dat zo'n bijzonder bouwwerk bewaard blijft. Maar ook dat Assenaren straks binnen kunnen kijken. "Om met eigen ogen te zien hoe mooi het is geworden." Daarom hanteert hij voor logees uit de stad een speciaal tarief. "Een nachtje in de watertoren moet voor iedereen te betalen zijn. Dus kom je uit Assen, dan kun je het beste een nachtje boeken van woensdag op donderdag. Dan geldt een Asser kortingstarief." Het reguliere tarief zal rond de driehonderd euro per nacht liggen.
Bekijk hieronder hoe de Asser watertoren een nieuw leven heeft gekregen, tekst gaat verder onder de video
Watertoren in Assen klaar voor nachtje voorzien van alle luxe

'Knap voor dat geld'

Van een 'uit de hand gelopen avontuur', vanwege de hoge kosten, wil Riemer van den Berg niet weten. "Ik heb er veel meer geld in moeten steken dan ik van tevoren bedacht had. Zo'n zes ton heeft het al met al gekost. Niet alleen door hogere bouwprijzen, maar ook door allerlei onvoorziene zaken op het gebied van brandveiligheid en riolering. En alles bij elkaar schiet de prijs dan vanzelf omhoog."
Maar de Asser vastgoedbaas vindt dat het allemaal waard. Vooral als hij kijkt wat het uiteindelijke resultaat is, en dat de toren weer vele tientallen jaren meekan. "Ik hoop dat mijn kleinkinderen later zullen zeggen, 'dat opa dit voor dat geld heeft klaargemaakt, dat is knap'. Daar houd ik me maar aan vast", zegt hij.

Spanning voor opening

Deze ochtend heeft Van den Berg zelf nog snel even het gras gemaaid rondom de watertoren, "omdat de televisiecamera langskomt. Dan moet het er netjes uitzien toch?" Binnen zijn in het trappenhuis nog wat bouwvakkers bezig, om de laatste restjes weg te werken. Maar de lift, waarmee logees naar boven kunnen, doet intussen prima z'n werk.
Bijzonder weetje is, dat de lift als een bewegend geschiedenisboek het verleden van de toren vertelt, van begin tot wedergeboorte anno 2023. Want alle historische feitjes en foto's trekken in de liftschacht aan je voorbij, zodra je in rustig tempo naar boven wordt gebracht. Ook de eigenaar zelf wordt er 'best zen' van. "Al heb ik nog wel wat spanning en drukte rond de opening straks. Maar als die eenmaal achter de rug is, dan kan ik het loslaten."
Watertoren Assen
De watertoren krijgt nog een verfbeurt en dan ziet het geheel er weer 'gelikt' uit © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.