Onderzoek RIVM: werken met chroom-6 kan leiden tot strottenhoofdkanker

Het werken met chroom-6 kan leiden tot strottenhoofdkanker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De ziekte is toegevoegd aan de ziektelijst chroom-6 en geeft oud-medewerkers daardoor recht op een schadevergoeding van defensie.

In 2018 deed het RIVM onderzoek naar chroom-6 en ziekten. Het RIVM concludeerde dat direct en indirect contact met chroom-6 kan leiden tot ziekten. Het gaat om kanker, waaronder longkanker, neus- en neusbijholtekanker en maagkanker.

Astma en contacteczeem

Ook kan het chroom-6-gerelateerde allergische astma, COPD en neusslijmvliesontsteking (rhinitis) veroorzaken. Contact met chroom-6 kan allergisch contacteczeem veroorzaken. En het kan leiden tot perforatie van het neustussenschot door chroomzweren. Het RIVM heeft deze ziekten opgenomen op de ziektelijst chroom-6. Strottenhoofdkanker is daar nu aan toegevoegd.

Afbrokkelende tanden

Betrokkenen hadden na het rapport van 2018 nog vragen. Daarom keek het RIVM in 2019 ook naar een aantal specifieke gezondheidsproblemen. Er blijken geen aanwijzingen te zijn dat contact met chroom-6 afbrokkelende tanden veroorzaakt. Ook is het onvoldoende duidelijk dat chroom-6 kan leiden tot andere ziekten van het afweersysteem (zoals auto-immuunziekten), dan de allergische reacties die al bekend waren.

De manier waarop werknemers in contact kwamen met chroom-6 is van invloed of zij ziek worden. Er zijn ook andere factoren die hierbij een rol spelen. Namelijk ander werk, contact met andere stoffen, de leefstijl en persoonlijke gevoeligheid.

Coevorden en Ter Apel

Op de vijf POMS-locaties, in onder meer Coevorden en Ter Apel, werd tussen 1984 en 2006 Amerikaans militair materieel onderhouden. Er werden voertuigen met CARC (de bovenste verflaag) behandeld om ze te beschermen tegen strijdgassen. Verf met chroom-6 werd gebruikt om roestvorming te voorkomen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Coevorden RIVM defensie chroom-6 POMS
Deel dit artikel: