Verdachten Ruinerwold-zaak blijven langer vast

Gerrit-Jan van D. (67) en Josef B. (59) blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De advocaat van B. had om vrijlating van zijn cliënt gevraagd, maar daar ging de rechter niet in mee. "Ernstige bezwaren zijn nog steeds aanwezig", aldus de rechtbank.

De twee worden onder meer verdacht van vrijheidsberoving van de kinderen van Van D. Het gezin met zes kinderen leefde jarenlang afgezonderd in een boerderij in Ruinerwold. Bovendien zou Van D. zijn drie oudste kinderen (die niet in de boerderij woonden) eerder hebben mishandeld, twee van hen zouden seksueel zijn misbruikt.

Daarnaast zouden Van D. en B. een 69-jarige man in Oostenrijk hebben mishandeld. Ze werden ook verdacht van witwassen, maar uit onderzoek van het OM blijkt dat de geldstromen wel legaal waren.

Boerderij in Ruinerwold

De zaak kwam in oktober aan het licht nadat een van de kinderen in het dorp hulp inriep bij een kastelein in het dorp. In de boerderij vonden de agenten de overige jonge volwassenen, de kinderen van de verdachte Van D. De vader en Josef B., de klusjesman en de huurder van de boerderij, werden kort daarop aangehouden. B. was volgens het Openbaar Ministerie het 'hulpje' van Van D.

De rechtbank hield vandaag de tweede tussentijdse zitting, omdat het voorarrest van de mannen volgens de wettelijke termijn moest worden verlengd. Vanwege de coronamaatregelen zaten alleen de drie rechters, de griffier en twee officieren van justitie in de zaal. Via een videoverbinding was er contact met de advocaten van de verdachten en de advocaat van drie kinderen, die als slachtoffers in de zaak zijn gevoegd.

Josef B. ontkent nog altijd

Verdachte B. was door middel van een telefoonverbinding ook van de partij. De man ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vrijheidsberoving. Hij ontkent ook de gijzeling en mishandeling van een 69-jarige oud-zakenpartner. Volgens het OM speelde dat in 2009. Gerrit Jan van D. kreeg in 2016 een hersenbloeding. De rechtbank besliste in januari dat de man een neurologisch onderzoek moet ondergaan om te achterhalen hoe groot de schade in zijn hersenen is. De man kan sinds de bloeding niet praten en het is niet duidelijk of hij überhaupt kan worden gehoord. Van D. weigert iedere medewerking aan dit onderzoek.

B.'s advocaat Yehudi Moszkowitcz diende een schorsingsverzoek in voor zijn cliënt. Niet alleen omdat B. ontkent, maar ook omdat de raadsman vindt dat er onvoldoende bewijzen zijn dat B. schuldig is aan wat hem wordt verweten. Bovendien vreest de raadsman dat B. binnen de gevangenismuren sneller besmet raakt met het coronavirus, omdat iedereen binnen de gevangenis op elkaar leeft.

Advocaat Van D. diende geen verzoek in

Robert Snorn - de advocaat van Van D. - had geen verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis ingediend. "Dat leek mij een kansloos verzoek. Dat komt ook door de opname in het Pieter Baan Centrum (datum nog onbekend, red.). Wie weet denk ik er op 2 juli tijdens de volgende zitting anders over, maar dat beslis ik dan."

Snorn geeft aan dat het lastig communiceren is met zijn cliënt. "Op concrete vragen krijg ik een antwoord, maar daarna wordt het moeilijk." Door de coronamaatregelen kan hij ook niet bij Van D. op bezoek en bellen is geen optie. Tijdens de zitting werd duidelijk dat Van D. niet meewerkt aan een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. "Mijn cliënt weigert medische onderzoeken, maar hij kan niet aangeven waarom", aldus Snorn. Zo wil Van D. bijvoorbeeld niet dat er een MRI-scan wordt gemaakt.

2 juli

De rechter bepaalde dat beide mannen in elk geval tot aan de volgende tussentijdse zitting op 2 juli vast blijven zitten. Er zijn op dit moment nog voldoende verdenking tegen beide mannen en is de zaak te ernstig om hen op vrije voeten te stellen. Bovendien zitten de mannen vast op verdenking van feiten waarvoor zij een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer riskeren. Het besmettingsgevaar voor deze mannen, veegde de rechter van tafel. "Iedereen kan besmet raken, ook buiten de penitentiaire inrichting.

Lees ook:

Deel dit artikel: