175 zebravinken strijden om titel 'kampioen van Drenthe'

zebravinktentoonstelling
De keurmeesters wikken en wegen wat af © RTV Drenthe/Ineke Kemper
Is het koppie mooi rond? Zijn de veren glad gestreken? De kleuren mooi en de snaveltjes lekker kort? Allemaal belangrijk als je wil dat jouw zebravink de kampioen van Drenthe wordt.
Zo'n 175 kleine vogeltjes in allerlei kleuren strijden vandaag om de winst tijdens de zebravinkententoonstelling in het dorpshuis van Wachtum. Ook Jan Pastoor uit Steenwijksmoer is erbij. Hij heeft maar liefst 33 van zijn zebravinken meegenomen.

Vaseline op de snaveltjes

"Kijk dit kopje is mooi rond, alle kanten op", wijst hij aan. "En op het snaveltje en de pootjes smeer ik een beetje vaseline, dan lijkt het mooi oranje. Dat levert weer punten op." En Pastoor heeft er verstand van. Hij is al meerdere keren Drents kampioen geworden en ook de Nederlandse titel ging al eens naar een van zijn vogeltjes.
De mooiste wordt je niet zomaar. "Ik begin er zes weken van te voren al mee. Staartpennen die bijvoorbeeld geknakt zijn verwijder ik zodat ze weer opnieuw kunnen aangroeien. En op de dag zelf werk ik de snaveltjes bij, zorg dat de veren goed zitten."
175 zebravinken strijden om titel 'kampioen van Drenthe'

Spannende strijd

En dan is het wachten. Want alle 175 zebravinken worden één voor één gekeurd door de drie keurmeesters. "Het is een spannende strijd vandaag", vertelt keurmeester Pieter van den Hoven. "Er steekt er niet eentje met kop en schouders boven uit."
De vogels worden in acht categorieën beoordeeld. Uit elke categorie komt een winnaar en uit die acht wordt dan de top drie gekozen.
De vinkjes van Pastoor gingen dit jaar niet met de hoofdprijs naar huis. Hotze Winkel uit Veenoord werd met zijn grijze Oranjeborst Zwartborst Algemeen Kampioen.
De winnende Oranjeborst Zwartborst van Hotze Winke;
De winnende Oranjeborst Zwartborst van Hotze Winke; © Jan Pastoor

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.