Geen grenscontroles op Nederlands-Duitse grens, regio's te veel met elkaar verweven

De Duitse deelstaat Nedersaksen blijft voorlopig gewoon toegankelijk vanuit Drenthe. Er komen namelijk geen extra grenscontroles op de Nederlands-Duitse grens. Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag en de premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, hebben vandaag beklemtoond dat de controles er niet komen.

Volgens Duitse media waren er plannen voor het sluiten van de landsgrens voor mensen die geen noodzakelijke reis naar Duitsland maken. Duitsland heeft de grens met buurlanden Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland wel gesloten.

Maar de Nederlands-Duitse grens gaat volgens het ministerie Justitie en Veiligheid niet verder dicht. Wie naar Duitsland reist, kan in de grensstreek weliswaar de vraag krijgen van bijvoorbeeld een Duitse agent of dat echt nodig is. Maar dat blijft verder zonder gevolgen. Het departement overlegt naar eigen zeggen voortdurend met de Duitse autoriteiten.

Grensregio's verweven

Premier Laschet zei dat in overleg in Berlijn is bevestigd dat de grens met Nederland en België niet wordt gesloten zoals dat bij vijf andere buurlanden het geval is. De grensregio's zijn daarvoor te veel met elkaar verweven.

Update 7 april 2021:

Bovenstaande artikel is geschreven op 6 april 2020. De maatregelen die op dit moment gelden, april 2021, leest u in dit artikel.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
Duitsland grens Nedersaksen corona
Deel dit artikel: