Terug op de buis: Van Jonge Leu en Oale Groond

Vanaf vandaag zendt RTV Drenthe iedere doordeweekse avond een aflevering van de populaire serie Van Jonge Leu en Oale Groond uit. In de populaire Twentse serie wordt de Nedersaksische streektaal gesproken.

De eerste aflevering wordt vanavond om 17.15 uur uitgezonden.

Familie Wildspieker

De serie draait om de familie Wildspieker. Wanneer vader Wildspieker komt te overlijden, staat moeder Minie er op de boerderij alleen voor. Dochter Fenna besluit bij haar moeder te gaan wonen, maar komt er al vrij snel achter waarom ze als puber Twente maar niks vond. Broer Alwie heeft financiële problemen en wil dat zijn moeder naar een zorgcentrum gaat. En dan is er nog jongste zus Monkie. Zij is sportlerares en voetbaltrainer.

Van Jonge Leu en Oale Groond speelt zich af in Dinkelo, een denkbeeldig Twents dorp.

Populair

De eerste aflevering van de soap werd op 2 oktober 2005 uitgezonden door RTV Oost. De serie was gelijk populair, want naar de eerste aflevering keken 300.000 mensen. De serie werd daarna ook op de nationale televisie door de KRO uitgezonden.

Het script werd in het Nederlands geschreven, maar daarna door Herman Finkers naar het Twents vertaald. Hij speelde zelf ook een rol in het eerste seizoen.

Meer over dit onderwerp:
Nedersaksisch Twente RTV Oost Serie
Deel dit artikel: