Meerderheid Drenten houdt coronamaatregelen ook na 28 april vol

Als de maatregelen van de regering tegen het coronavirus ook na 28 april blijven bestaan, denkt een grote meerderheid van de inwoners van Drenthe dat vol te kunnen houden. In Friesland, Groningen en Overijssel is sprake van een vergelijkbaar beeld. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kien in opdracht van de vier noordelijke regionale omroepen. Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Sociale contacten worden zeer gemist deze weken.

In de vier noordelijke provincies denkt acht procent van de ondervraagden een verlenging van de maatregelen juist niet vol te houden. Bijna tien procent staat neutraal tegenover een verlenging, terwijl zo'n 81 procent van de ondervraagden een verlenging wel aan kan.

In Drenthe ligt het laatstgenoemde percentage iets hoger. Bijna 83 procent van de ondervraagden in onze provincie zegt een verlenging van de maatregelen vol te kunnen houden als het echt moet.

Sfeer thuis

Het onderzoek dat RTV Oost, Omrop Fryslân, RTV Drenthe en RTV Noord onder inwoners van zestien jaar en ouder hebben uitgevoerd, laat zien dat de maatregelen van de regering impact hebben op huishoudens in Noord en Oost-Nederland. Zo maakt ruim een derde van de ondervraagden in de vier provincies zich meer zorgen dan voor de coronacrisis over zijn of haar financiële situatie. Van de vier provincies maken Drenten zich het minst zorgen over hun financiële situatie. Geldzorgen spelen het meest in Overijssel.

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat mensen het lastig vinden om thuis te moeten zitten. In Drenthe heeft de helft van de ondervraagden daar moeite mee. Is die tegenzin dan van invloed op de sfeer in huis? Dat blijkt bij een aantal Drentse gezinnen wel het geval te zijn. Ruim 9 procent geeft aan dat de sfeer thuis onderling een stuk slechter is geworden.

Werken en thuisonderwijs

Bovenop zorgen over geld, baanzekerheid of oudere familieleden krijgen mensen deze weken ook te maken met fenomenen als thuiswerken en thuisonderwijs. Van de vier provincies werken de inwoners van Drenthe het minst thuis. Bijna 63 procent van de Drenten geeft aan gewoon nog de deur uit te gaan voor hun werk.

In vergelijking met inwoners van Friesland, Groningen en Overijssel vinden Drenten het niet lastig om hun werk met de schoolbegeleiding van de kinderen te combineren. Slechts 22 procent geeft aan hier moeite mee te hebben. In Friesland geeft bijna 48 procent van de ondervraagden aan moeite te hebben met de combinatie thuiswerken en schoolbegeleiding van de kinderen.

Sociale contacten

Ruim 70 procent van de Drenten geeft aan sociale contacten in deze periode te missen. In Overijssel ligt dit percentage nog iets hoger, namelijk bijna 74 procent.

Zorgen zijn er genoeg in de vier noordelijke provincies van Nederland. Maar wie een lijstje maakt, vindt daar ouders als eerste bron van zorg voor veel mensen die meededen aan het onderzoek. Ook de eigen partner scoort hoog, net als kinderen, eigen familieleden en vrienden.

Wil je het volledige onderzoek bekijken? Klik dan hier.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
onderzoek Coronavirus
Deel dit artikel: