Deze twee Drenten maken Prinsjesdag van dichtbij mee

Roelof Dilling hoopt op een mooie beleving morgen
Roelof Dilling hoopt op een mooie beleving morgen © RTV Drenthe / Tom Meijers
Elk jaar mag een Drentse gemeente twee 'gewone' mensen uit een andere gemeente aandragen bij de provincie die Prinsjesdag van dichtbij mee mogen maken. Dit jaar is de gemeente Aa en Hunze aan de beurt en het geluk valt ten deel aan Roelof Dilling uit Grolloo en Froukje Vennik uit Gasselternijveen. Beiden kregen afgelopen jaar ook een lintje van de koning.

Poppenkast

Als Prinsjesdag op televisie is, kijkt hij er niet naar. "Het koningshuis vind ik prima, maar al dat gedoe eromheen hoeft van mij niet zo." Maar Dilling is dit jaar speciaal uitgenodigd om Prinsjesdag in Den Haag bij te wonen en dat vindt hij een hele eer. "Ik vind het mooi. Het is een stukje waardering."
Zo kijkt Vennik er ook naar. "Ik vind het heel leuk. Al ben ik absoluut niet een type dat op de voorgrond moet. Dus ik dacht eerst ook wel: past dat wel bij mij? Maar ik ga er toch maar gewoon van genieten!"
Ook haar mening over Prinsjesdag komt behoorlijk overeen met die van Dilling. "De Troonrede vind ik altijd prima om te luisteren, maar de rest eromheen vind ik eigenlijk euh, ja, een poppenkast. Haha! Het is een hele show, maar het is niet zo dat ik een hekel heb aan het koningshuis. Nee, het is echt dikke prima."
Frouwkje Vennik is een van de gelukkigen
Frouwkje Vennik is een van de gelukkigen © RTV Drenthe / Tom Meijers

Vrijwilligerswerk

Vennik doet al jarenlang vrijwilligerswerk. Bij de kerk, maar ook bij de voedselbank en bij de school in Gasselternijveen. "Dat zit gewoon in je", vertelt ze. "Dat doe je gewoon. De zwakkeren in de samenleving helpen. Ik ben door mijn ouders grootgebracht met de gedachte: je bent niet alleen voor jezelf op de wereld."
Dilling zet zich al jaren in voor het dorp Grolloo. Naar eigen zeggen vindt hij het heel belangrijk op het platteland om de leefbaarheid van dorpen te benadrukken. Het dorp en de gemeenschap gaan hem aan het hart: "Het mag wel bruisen en ik ben nog gezond en vitaal, dus ik wil niet achter de geraniums zitten."

Geen introducé

Op de vraag of hij ook iemand mee mag nemen begint 'ie al een beetje te lachen. "Ja, ik werd gebeld in de auto toen ik hoorde dat ik heen mocht. En toen ik het 's avonds thuis vertelde was de eerste vraag van mijn vrouw: mag ik mee? Maar dat mag niet. Het is echt een persoonlijke uitnodiging."
Vennik laat de uitnodiging zien. "Het is heel officieel. Ik dacht ook eerst: wat moet ik daar? Maar nu het dichterbij komt, heb ik er ook wel zin in. Het lijkt me echt heel leuk."
Op de vraag wat ze kunnen verwachten geven ze een eensgezind antwoord. "Geen idee! Ik laat het mooi over me heen komen en ik hoop op een mooie beleving", aldus Dilling.
Deze twee Drenten maken Prinsjesdag van dichtbij mee

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl