Geen extra maatregelen na incidenten bij Asser azc: 'Het is pure pech'

azc Assen Schepersmaat
Ambulance en politieauto bij het azc aan de Schepersmaat © Persbureau Meter
In een tijdbestek van vijf dagen raakte drie keer iemand gewond bij het asielzoekerscentrum aan de Schepersmaat in Assen. Vooralsnog ziet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.
Afgelopen woensdag liep het voor het eerst uit de hand, toen een bewoner van het azc gewond raakte bij een steekpartij. In de vroege zondagochtend kwam daar een tweede incident bij, met opnieuw een gewonde. En ruim een etmaal later werd een 19-jarige azc-bewoner naar het ziekenhuis gebracht.
"Het is allemaal heel vervelend, en dat is mild uitgedrukt", reageert een woordvoerder van het COA. "We zitten er bovenop en hebben veel contact met de politie, de gemeente en de locatiemanager. Want deze incidenten hebben veel impact. Uiteraard op de bewoners, maar ook op het personeel."

Geen bendevorming

Toch ziet het COA geen reden om het beleid in het Asser asielzoekerscentrum aan te scherpen. "Er is namelijk geen sprake van bendevorming", weet de woordvoerder. "Het is pure pech dat deze incidenten zich in korte tijd aan de Schepersmaat hebben afgespeeld."
Met andere woorden: de motieven waren telkens verschillend. Het ene incident is dus geen vergelding voor een ander incident. Zo lijkt bijvoorbeeld het slachtoffer van het tweede incident, op zondagochtend, zichzelf te hebben verwond.
De woordvoerder van het COA hoopt deze week geen nieuwe reeks incidenten aan de Schepersmaat. "We hopen dat we nu de rust kunnen bewaren."
Locatie Assen
Het azc aan de Schepersmaat in Assen opende officieel op 21 september 2017 in het verbouwde voormalig NAM-kantoor. Er is plaats voor 1.000 asielzoekers. Bewoners van algemene kamers maken gebruik van gezamenlijke voorzieningen op de gang. Er zijn ook diverse appartementen beschikbaar in het gebouw. Er worden zowel alleenstaanden als gezinnen opgevangen en gehuisvest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl