FNV trekt aan de bel: 'Station Emmen is levensgevaarlijk'

Leeg station Emmen, staking openbaar vervoer
Busstation van Emmen © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Buschauffeurs van Qbuzz in Zuidoost-Drenthe vinden het stationsgebied in Emmen levensgevaarlijk. Dat blijkt uit een enquête die FNV-streekvervoer in de zomervakantie onder chauffeurs heeft gehouden. De vakbond roept de gemeente Emmen op om de verkeerssituatie rondom het hoofdstation aan te pakken.
86 van de 110 chauffeurs, die werkzaam zijn in de regio Emmen, zijn ondervraagd. Daaruit blijkt dat 90% van de ondervraagden de situatie op het station niet meer van deze tijd vindt. "Dit zijn toch wel Noord-Koreaanse uitslagen waar de gemeente actie op moet gaan ondernemen", zegt FNV-vakbondsbestuurder Edwin Kuiper.
Uit de enquête blijkt dat de bussen omgekeerd bij het laadstation moeten worden opgeladen. Dat leidt er volgens vakbond FNV toe dat de bussen tegen de rijrichting in moeten rijden. Zeven op de tien chauffeurs verklaren al één of meerdere keren (bijna) een aanrijding te hebben meegemaakt.
"Wij hebben de betrokken partijen een brief geschreven met daarin de oproep om de onveilige situatie op te lossen. We hebben ze uitgenodigd voor overleg", zegt Kuiper. De FNV-bestuurder geeft aan na te denken over het inschakelen van de arbeidsinspectie als de partijen niet op de brief reageren.

Onderzoek Qbuzz

De resultaten van de enquête komen overeen met de conclusies uit een eerder onderzoek dat Qbuzz liet uitvoeren naar de verkeerssituatie op het station. De onderzoekers geven in dit Health & Safety-rapport het advies dat 'wachten op de mogelijk geplande herinrichting van 2025 onvoldoende is'.
De gevaarlijke situaties doen zich volgens het rapport voornamelijk voor op het gebied van rij- en looprichtingen. Deze worden als onvoldoende bestempeld en krijgen daarom de kleurcodes 'oranje' en 'geel'. "Er is een onmiddellijke noodzaak tot handelen", luidt de conclusie.

Reconstructie

Eind 2022 gaf de gemeente Emmen aan in 2024 spijkers met koppen te willen slaan wat betreft de vernieuwing van het stationsgebied, en de omliggende omgeving. In 2019 belandde het reconstructieplan op de plank, het zou destijds naar schatting 25 miljoen euro kosten.
De gemeente Emmen heeft nog niet kunnen reageren op het standpunt en de enquête van het FNV.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl