Overlast in Asser wijken: nieuwe generatie Maaskoop-groep?

Sinds begin dit jaar is er 35 keer aangifte gedaan van overlast en vandalisme in de Asser wijk Lariks. Het gaat vooral om vernielingen van ramen van nieuwbouwpanden en een enkele autoruit. Verantwoordelijk is een groep jongeren die door sommige wijkbewoners de 'tweede generatie Maaskoop-groep' wordt genoemd.

De Maaskoop-groep, bestaande uit jongeren uit voornamelijk Pittelo, veroorzaakte een aantal jaren geleden veel overlast in hun wijk (rondom de Maasstraat) en op en rondom het Koopmansplein in het centrum.

Informatie verzamelen over raddraaiers

De Politie en de gemeente Assen zijn op de hoogte van de problemen en voeren extra surveillances uit. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. "De politie is op dit moment bezig met het verzamelen van informatie over de jongeren. Er worden gesprekken gevoerd met buurtbewoners en binnen het wijkteamoverleg", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Pittelo

Behalve in Lariks komen de laatste tijd ook weer klachten over overlast in de omgeving van de Maasstraat in de wijk Pittelo. De jongeren zouden met hoge snelheid met hun auto's door de buurt scheuren en lak hebben aan de door de overheid ingestelde coronaregels.

Maaskoop-groep

De gemeente heeft destijds samen met andere organisaties een paar jaar terug extra geïnvesteerd om de Maaskoop-groep aan te pakken. Er werden samenscholings- en gebiedsverboden ingesteld en voor een paar families werd hulp geregeld. De aanpak werkte, al verplaatste een deel van de problemen zich naar de Rolderstraat in het centrum van Assen.

De politie en gemeente willen de nieuwe overlast op geen enkele manier in verband brengen met de toenmalige Maaskoop-groep, zoals buurtbewoners doen. "De politie en gemeente hanteren die term al langere tijd niet meer. Op dit moment is er geen aanleiding om te spreken van een probleemgroep", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Assen overlast Lariks Pittelo Maaskoopgroep
Deel dit artikel: