Kantoren aan Noorderstaete in Assen transformeren in wooncomplex

kantorencomplex Noorderstaete
In de vier kantoorgebouwen aan de Noorderstaete komen 62 huurappartementen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Kantorencomplex Noorderstaete in Assen krijgt de komende jaren een metamorfose. Het wordt getransformeerd tot een klein woonwijkje met 62 huurappartementen.
Het terrein Noorderstaete met vier kantoorgebouwen ligt ingeklemd tussen de Europaweg-Noord, de Groningerstraat en de Smetanalaan. Thijs van Bree van Vastgoed Groningen Projectontwikkeling wil het gebied in fases herontwikkelen tot woongebied.

Zestig procent sociale huur

Hij is al een tijdje in bezit van Noorderstaete, maar moest eerst overleggen met de gemeente wat er ontwikkeld mag worden, en waaraan in Assen vooral behoefte is. "Afgesproken is dat er voor zestig procent sociale huur komt. Dat betekent een huurprijs van rond de 800 euro. Veertig procent bestaat uit wat duurdere huurappartementen, met een groter oppervlak", aldus Van Bree.
Volgens Van Bree varieert het vloeroppervlak van de tientallen huurappartementen tussen de 46 en 80 vierkante meter. "Er komt daar een mix qua doelgroepen, want de woonruimte is geschikt voor éénpersoonshuishoudens, tweepersoons, maar ook voor jonge gezinnen."

Geen haast

Wanneer de transformatie van het Asser kantorencomplex begint, kan de projectontwikkelaar niet zeggen. "De overeenkomst met de gemeente, om tot ombouw over te mogen gaan, die is er. De volgende stap is de omgevingsvergunning, die zullen we eind deze maand indienen."
Maar vervolgens heel snel aan de slag, dat zal niet gebeuren, meldt Van Bree. "De marktomstandigheden zijn niet goed genoeg. De bouwkosten zijn nog altijd ontzettend hoog, en er is personeelskrapte. We hebben geen haast."

Omwonenden ingelicht

Volgens de ontwikkelaar zijn directe omwonenden van Noorderstaete inmiddels ingelicht op een informatiebijeenkomst. "De reacties op deze avond waren positief, vooral als we het terrein ook echt inrichten als apart woongebied. Daar zorgen we voor. Er komen fietsbergingen, zowel buiten het pand als inpandig, er komt groen en er blijven voldoende parkeerplaatsen bestaan voor auto's van de toekomstige huurders."
De ombouw gebeurt straks ook in fases. "We hebben nog te maken met lopende huurcontracten van bedrijven in sommige kantoorruimtes. Die respecteren wij." De ombouw van Noorderstaete tot woongebied is 'een miljoenenklus'. Wanneer alles klaar moet zijn, is nog onduidelijk.
tekst gaat verder onder de foto
v&d assen
Thijs van Bree in het lege V&D-pand in het Asser centrum © RTV Drenthe / Edwin van Stenis

V&D in hartje Assen

Ook het voormalige V&D-pand in de Asser binnenstad wordt door Van Bree herontwikkeld. In het winkelcomplex, aan de noordkant van het Koopmansplein, komen 69 appartementen met een grote binnentuin. Onduidelijk is nog of dit koop of huur wordt. Op de begane grond aan de voorzijde blijven winkels.
Wanneer de verbouw daar begint, kan Van Bree niet zeggen. "Met de gemeente is afgesproken dat er eerst nog een verdiepend onderzoek nodig is naar de uitstraling van het pand. Dus daar is het wachten nog op."

Woontoren op Forum-Noord

Verder krijgt het noordelijke deel van 't Forum, wat deels aan het oude V&D-pand vastzit, ook een woonbestemming. De winkels gaan allemaal plat, en er komt een dertig meter hoge woontoren van negen verdiepingen voor terug. Bedoeling is hierin zestig koopappartementen te realiseren. Ook over dit plan 'stoeit' Van Bree nog met de gemeente.
't Forum Zuid werd vorig jaar al door Vastgoed Groningen herontwikkeld. Op de begane grond zijn de winkels gebleven, in de drie bouwlagen er bovenop zitten 43 huurappartementen.

Blauwe Paviljoen in Zuidlaren

In Zuidlaren is Van Bree momenteel betrokken bij de transformatie van het Noorder Sanatorium tot wooncomplex. In het rijksmonument, ook wel bekend als het Blauwe Paviljoen, komen 27 luxe woonappartementen. Daar gaat het om koopwoningen, waarvan eentje nog niet verkocht is. Bedoeling is dat het complex nog dit jaar wordt opgeleverd.
Blauwe Paviljoen
Met een groot park eromheen wordt het Blauwe Paviljoen een bijzondere woonplek © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl