Regenbogen en 'uier-wolken' boven Drenthe dankzij felle buien

Regenboog
Een prachtige regenboog bij de Norgervaart bij Assen © Sebastiaan Daling
Op verschillende plekken in Drenthe waren ze gisteravond bijna niet te missen; prachtige regenbogen. Maar ook een ander weerfenomeen ontstond in de Drentse luchten, dat je wat makkelijker over het hoofd kon zien; mammatus of mammatocumulus.
Dat zijn opvallende bolletjes onderaan de wolken. RTV Drenthe-weerman Gert Voerman legt uit: "Mammatus noemen we dat inderdaad in de meteorologie. En als je die dingen hebt en een regenboog erbij, dan kan dat maar één ding betekenen. Dan zijn er felle buien gepasseerd. Zo viel er in Wijster gisteravond 20 millimeter."
RTV Drenthe kreeg deze foto's toegestuurd van de mammatus:

'Borsten of uiers'

"Wat je zag was een sterk dalende luchtbeweging achter de buien. Dan krijg je stapelwolken, maar die hingen op de kop", vertelt Voerman. "Het zijn uitstulpingen naar beneden toe. En dat noemen we dus mammatusbewolking. Mammatus is afgeleid van het Latijns voor borsten of uiers. Het zijn dan dus van die lobbige wolken die naar beneden hangen. Er is dan heel veel turbulentie in de atmosfeer. Dat is een prachtig gezicht, zeker als de zon er op schijnt. En dat hebben we gezien gisteravond", zegt de weerman enthousiast.

Dubbele regenbogen

Terwijl de felle buien over Drenthe trokken, ontstonden ook felle opklaringen. Gert Voerman: "De zon scheen op die wolken, terwijl er nog wat regen viel en dan krijg je de regenbogen. Die zijn op diverse plekken gezien." Op sommige plekken ging het zelfs om dubbele regenbogen.
Via onder meer weerfoto@rtvdrenthe.nl kwamen deze foto's binnen:

Vandaag regenboogloos

Volgens de RTV Drenthe-weerman hoeven we vandaag niet te rekenen op van die prachtige regenbogen. "Vandaag wordt wel een heel andere situatie. Vanochtend is er nog af en toe wat zon. Een groot deel van de dag blijft droog. Maar als de dag vordert, zal er steeds meer bewolking komen. In de loop van de middag begint het af en toe te regenen. Het zijn geen buien, dus ook geen regenbogen. Vanavond breidt die regen zich dan verder uit", aldus Gert Voerman.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl