EK wielrennen haalt het creatiefste in Drenthe naar boven

Patrijzen EK Wielrennen Zwiggelte
Het EK-patrijzenkunstwerk in het weiland tussen Zwiggelte en Westerbork © Boermarke Zwiggelte
Het EK wielrennen in Drenthe staat op het punt van beginnen. Overal langs de route duiken evenementen en kunstprojecten op om het Europees kampioenschap extra glans te geven. Morgen beginnen de wedstrijden, maar hier vind je alvast een kleine greep uit alle initiatieven daaromheen.
Kinderen in Coevorden strijden vandaag bijvoorbeeld voor de winst in een 'Crazy 23' - afgeleid van het bekende spel 'Crazy 88' - waarbij ze samen met hun team in het Stadspark Coevorden 23 opdrachten uitvoeren. De kinderen hebben anderhalf uur de tijd om zoveel mogelijk van deze taken uit te voeren. Alle opdrachten staan uiteraard in het teken van het EK Wielrennen.

Wielerfoto's, fietstocht en wielerverhalen

Op woensdagmiddag om twee uur opent wielerfotograaf Wessel van Keuk in het dorpshuis van Zwiggelte zijn foto-expositie. Van Keuk is al jarenlang actief als sportfotograaf en zal zijn mooiste foto's tentoonstellen.
Op vrijdag organiseert de horeca in Westerbork een heuse VrijMiBo (vrijdagmiddagborrel) met muziek, een mountainbiketrialshow en springkussens. Zaterdagmiddag kan je meedoen aan een fietstocht van veertig kilometer waarbij je onderweg zult worden verrast met internationale hapjes en muziek.
Zaterdagavond om acht uur vertellen Erik Dekker, Herbert Dijkstra, Joop Zoetemelk en Gert Jakobs in Café Zwaneveld in Norg hun mooiste wielerverhalen in Wielertheater Onderweg. Tijdens deze avond zullen de tafelgasten ook voorbeschouwen op de herenwedstrijd op zondag 24 september. Let wel op, opgave voor deze avond is verplicht!
Op zondag, de laatste dag van het EK Wielrennen, vinden er in heel Drenthe nog een groot aantal evenementen plaats. Zo wordt bij de muziekkoepel in Gasselte 's middags een optocht met versierde fietsen georganiseerd. Trompettist en zanger Folkert Hans speelt muziek terwijl hij op zijn 'muziekfiets' tussen Drouwen en Borger rondrijdt.

Kunst onderweg

Naast de tientallen activiteiten vinden we overal in Drenthe ook flink wat culturele pracht en praal langs de route van het wielerfestijn. Zo heeft de Boermarke in Zwiggelte in een weiland tussen Zwiggelte en Westerbork een gigantisch kunstwerk van twee patrijzen gemaakt, maar dit is zeker niet het enige initiatief.
In Emmen wordt bijvoorbeeld op het Raadhuisplein een schilderij van vijf bij anderhalve meter getoond. Op het schilderij staat een vrouw op een racefiets met wapperende haren. Als voorbijganger kan je ter plekke de haren schilderen. Het kunstwerk is een initiatief van beeldend kunstenares Olga Talsma uit Huis ter Heide.
Schilderij Olga Talsma EK
De flyer waarmee Olga Talsma haar kunstwerk presenteert © Eigen foto Olga Talsma
In Drijber zal een groot schilderij op een zeil langs het parcours worden geplaatst. Op het schilderij staan silhouetten van wielrenners en het is in samenwerking met de jeugdleden van wielervereniging De Peddelaars uit Hoogeveen gemaakt.
Dertig rotondes in Assen zijn versierd met fietsen. In elkaar gelaste, metalen fietsen die geverfd zijn in de kleuren rood, wit en blauw. Dat zijn niet alleen de kleuren van de nationale vlag, maar ook de officiële kleuren van dit Europees Kampioenschap.
Een van de 36 fietskunstwerken op de 30 rotondes in Assen, in het kader van het EK Wielrennen. W.A. Scholtenstraat
Een van de 36 fietskunstwerken op de 30 rotondes in Assen, in het kader van het EK Wielrennen. © Omroep Assen / Gerrit Mennink
Voor een stukje Oudhollands cultuur moet je deze wielerronde in Vries zijn. Daar plaatst het Klompenmuseum Eelde namelijk een klassieke klomp van twee meter twintig groot. De klomp kun je vinden op de rotonde bij het gemeentehuis van Tynaarlo.

Meer evenementen en kunstwerken

Dit en meer vind je op en langs de route van het wielerparcours. Denk daarbij aan een kunstwerk van mammoetpoten in Borger of een inspirerende clinic van oud-topschaatser Erben Wennemars over het belang van gezonde voeding.
Voor een gedetailleerder overzicht van alle activiteiten die in het kader van EK Wielrennen in Drenthe worden georganiseerd kun je kijken op de website van Op Fietse in Drenthe.
Op TV Drenthe is deze week uitgebreid aandacht voor het EK wielrennen. Kijk vanaf vanavond 18:30 elke avond naar het EK Wielrennen Journaal. Het EK Wielrennen Journaal wordt elk uur herhaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.