Stationsgebied Emmen moet beter en veiliger: 'Stuiteren hier met bus naar binnen'

Een buschauffeur stapt uit en maakt meteen een pas op de plaats. Van rechts suist een bus van een collega op nog geen meter afstand voorbij. Op het station van Emmen is het niet alleen onderweg opletten geblazen, maar zeker ook als je uitstapt. Sterker nog, het stationsgebied moet nodig op de schop, vindt het leeuwendeel van de chauffeurs. Want veilig is het er absoluut niet. Niet alleen voor hen, ook voor passagiers en andere weggebruikers. Ze eisen daarom actie van zowel OV-bureau Groningen-Drenthe als de gemeente Emmen.
Dirk Visser parkeert zijn elektrische bus bij het oplaadpunt. Hij moet daarvoor een stuk tegen het verkeer in. Het gevolg van een beslissing van Qbuzz, vertelt hij nadat hij is uitgestapt. Vorig jaar december is dat besloten. Het levert namelijk een stukje tijdswinst op", vertelt hij. Voorheen reden de bussen om het station heen om zo met het verkeer mee bij het oplaadpunt te komen. Nu keren ze op het terrein zelf, waardoor ze dus tegen de reguliere rijrichting in moeten. "Het levert een tijdswinst van ongeveer drie minuten per keer op", snuift Visser. "Maar het kan niet op tegen de risico's die daardoor ontstaan." Het omgekeerd laden moet daarom worden teruggedraaid, zegt Visser.

Uitkijken geblazen
Bij grote drukte, vooral in de ochtenduren, krioelen bussen, passagiers en fietsers in het gebied door elkaar heen. Terwijl Visser staat te vertellen, scheert een fietser vlak aan hem langs. Door het omgekeerd laden stappen chauffeurs nu aan de straatkant uit in plaats van op het perron. Dus het is goed uitkijken geblazen, als je niet geraakt wil worden, aldus Visser. Als over en weer ook nog eens reizigers oversteken en langs de bus lopen, is de situatie niet meer te overzien. En is het wachten op ongelukken, aldus de buschauffeur.
Komt bij dat het stationsgebied zelf behoorlijk op leeftijd is geraakt. En dat is zichtbaar. Visser wijst op gaten, scheuren en verzakte tegels en klinkers. "Met de bus stuiteren we het station al binnen. Voetgangers lopen het risico hun voet te verzwikken of te struikelen. Als dat midden op een rijbaan gebeurt, dan lig je voor de bus." Het ontbreekt bijvoorbeeld aan belijning en een concrete oversteekplaats, geeft hij als voorbeelden. Twee zaken die voor meer duidelijkheid zouden kunnen zorgen.

Zooitje hier
De FNV heeft namens de chauffeurs al aan de bel getrokken en wil zo snel mogelijk met gemeente en het OV-bureau om tafel. "Er is gewoon sprake van een niet veilige situatie op het station van Emmen. Bovendien heeft het omgekeerd laden de situatie alleen maar onoverzichtelijker gemaakt", zegt woordvoerder Edwin Kuiper. Onderzoek ondersteunt die bevinding, aldus de zegsman. "Er moet acuut en direct ingegrepen worden. De inrichting is wel vijftig jaar oud. Het is aan alle kanten niet meer van deze tijd. Het is een zooitje hier."
De gemeente Emmen heeft het station al in het vizier voor een broodnodige opfrisbeurt. De ouderwetse en verpauperde uitstraling kan in hun ogen ook niet langer. Het idee is om het station om te bouwen tot een volwaardig OV-knooppunt of hub. Volgend jaar verwacht Emmen daar de knoop over door te kunnen hakken. Volgens Kuiper kan er niet zo lang meer gewacht worden. "Nee, dat stelt mij niet gerust. Het kan zijn dat er over twee jaar iets gebeurd, maar ook ver twaalf jaar. Ambtelijke molens draaien soms niet zo snel." Reden waarom de vakbond al met de het inschakelen van de Arbeidsinspectie loopt te schermen. "We willen nu duidelijkheid."
De gemeente Emmen laat weten in gesprek te willen de vakbond.
Buschauffeurs zijn klaar met de onveilige situaties op het station in Emmen