Oude ambachtsschool maakt plek voor honderden Oekraïners: 'Loopt snel vol'

Een voorbeeld van een omgebouwd schoollokaal tot kamer
Een voorbeeld van een omgebouwd schoollokaal tot slaapkamer © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
De oude Ambachtsschool aan de Weerdingerstraat in Emmen is nu een week in gebruik als opvang voor Oekraïense vluchtelingen. En de opvang stroomt al aardig snel vol. Na een week zijn er vijftig vluchtelingen naar de locatie gekomen. Naar verwachting zijn dat na vandaag tachtig Oekraïners.
"Het gaat hard", zegt locatiemanager Hilde van Dalen. "Ik verwacht dat we eind deze week vol zitten." Op de locatie is nu plek voor honderd vluchtelingen. Sinds de vakschool van het Esdal College verhuisd is naar de campus aan de Oosterstraat, staat de oude ambachtsschool leeg.
"Toen wij vorig jaar de vraag kregen voor extra opvang in Nederland, dus ook in Emmen, hebben we gekeken wat we in bezit hebben", legt wethouder Raymond Wanders uit. "Deze locatie was nog vrij en geschikt te maken voor opvang."
Locatiemanager Hilde van Dalen
Locatiemanager Hilde van Dalen © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Recreatiezaal

En de oude schoollocatie biedt ook zeker mogelijkheden. "Hier komen we in de gymzaal zoals die in de school gebruikt werd", zegt Van Dalen als we de grote deuren in het gebouw openklappen. "We gaan hier nog een volleybalnet ophangen en twee baskets. Dan kunnen ze hier vrij hun gang gaan om te sporten, spelletjes te spelen. Een recreatiezaal zou ik het noemen."
Ervaring met ombouwen heeft de gemeente inmiddels al. Het is namelijk de vierde opvanglocatie in Emmen. In het voormalige Fletcher Hotel aan de Van Schaikweg, een voormalig schoolgebouw aan de Angelsloërdijk en vakantiepark Parc Sandur worden ook Oekraïners opgevangen.
Het oude schoolgebouw aan de Weerdingerstraat heeft een grote keuken en aula, waar nu handig gebruik van wordt gemaakt. "Mensen die hier binnenkomen krijgen de eerste dagen eten van ons", aldus Van Dalen. "Zodra zij leefgeld ontvangen van de gemeente, kunnen ze hier zelf koken. Het ruikt regelmatig heel erg lekker hier."

Welkomstpakket

De lokalen zijn omgebouwd tot slaapkamers. "We hebben kamers voor twee personen, drie personen of vier personen", vertelt de locatiemanager. "Er staat een koelkast, pannen, een bed, beddengoed en handdoeken. En een kast. Ook krijgen ze een welkomstpakket met de eerste benodigdheden." Ook zijn er douches geplaatst op de gang.
Twee derde van de schoollocatie, met een ingang aan de Stationsstraat, wordt nu nog verbouwd. Daar komen nog eens 260 plekken bij. Dan is er in de oude Ambachtsschool plek voor 360 Oekraïense vluchtelingen. Naar verwachting is dat gedeelte aan het eind van het jaar klaar. Emmen vangt nu ongeveer 910 Oekraïners op. Door de nieuwe opgave vanuit het Rijk komen daar nog eens tachtig plekken bij. "We denken dat we het met de huidige locaties af kunnen", zegt Wanders. "Dan hebben we bijna duizend Oekraïense gasten aan het eind van het jaar in Emmen."
Oude ambachtsschool maakt plek voor 360 Oekraïners

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.