WZA-intensivist beantwoordt coronavragen: dat er nu een stabilisatie is, geeft nog geen garantie

Het Wilhelmina Ziekenhuizenhuis Assen lijkt de situatie rondom het coronavirus onder controle te hebben. Er liggen op dit moment zes coronapatiënten op de Intensive Care en vier patiënten op de afdeling voor mensen bij wie vastgesteld is dat ze corona hebben.
<p>Intensivist Servet Duran geeft in de onderstaande video antwoord op veel vragen die leven rond het coronavirus, de besmettingen en de behandelingen door het WZA.</p>
Intensivist Servet Duran van het WZA: "Die enorme toename van coronapatiënten lijkt op dit moment, en dat zeg ik voorzichtig, nog mee te vallen. Maar dat geeft geen garantie voor wat nog komen gaat. Van de laatste maatregelen zie je het effect pas na twee weken. En die twee weken hebben we nog niet gehad. Vandaar dat ook binnen alle rekenmodellen gekeken wordt naar eind april, begin mei."
De situatie zoals we die kennen uit het zuiden van Nederland, hebben wij hier niet gehad. Dat ligt aan verschillende factoren, zoals de voorjaarsvakantie die voor ons eerder begon. Daarnaast hebben wij geen carnaval en, zo stipt Duran aan, zijn de noordelijke provincies dunner bevolkt. De maatregelen die het kabinet heeft opgelegd om verspreiding van het virus te voorkomen, helpen eveneens tegen de verspreiding van het coronavirus.
Het WZA heeft zes besmette personen op de Intensive Care liggen. Ze hadden ook zes plekken, maar inmiddels is het aantal bedden opgeschaald, vertelt Duran. "We keken hoeveel patiënten er kunnen liggen qua apparatuur, verpleegkundigen en medicatie. Op het moment dat er 2400 IC-bedden in heel Nederland nodig zijn, kunnen we tien mensen huisvesten. Daarnaast hebben we een tweede Intensive Care kunnen openen, waar mensen kunnen liggen die geen corona hebben."

Jongste is 47 jaar

De mensen die worden opgenomen hebben klachten zoals keelpijn, koorts en hoesten. Op de Intensive Care liggen vooral mensen die steeds meer zuurstof nodig hebben en daarom aan de beademing komen te liggen. De laatste dagen bleek al dat mannen meer kans hebben om geveld te worden door het coronavirus. Daarnaast zijn het ook vaak mensen met overgewicht. "Het zijn vaak wat oudere mensen", vertelt Duran. "Maar ook de middenklasse leeftijd zien we nu opkomen." De jongst opgenomen patiënt in het Wilhemina Ziekenhuis in Assen in 47 jaar.
Nog steeds worden Brabantse coronapatënten opgevangen in het WZA. "Een plan om patiënten op den duur weer terug te vervoeren naar Brabant ligt er uiteraard", legt de intensivist uit. "Maar onthoud wel dat de druk in Brabant nu pas een beetje minder begint te worden. De verplegers en artsen hebben keihard gewerkt de afgelopen weken. We moeten kijken naar de capaciteit daar. Want we weten niet hoe de komende twee weken eruit gaan zien. Als ik nu een patiënt terugplaats en er komt over twee weken weer een golf aan coronabesmettingen aan, dan moet ik de patiënt weer terugnemen..."
<p>Omdat vooral Brabantse ziekenhuizen de stroom niet meer aankonden, werden patiënten naar het noorden verhuisd. Meerdere ambulances en zelfs een ambulancebus waarin zes patiënten vervoerd kunnen worden, reden heen en weer om coronapatiënten op te vangen. Het ziekenhuispersoneel in het noorden probeerde door deze maatregelen de werkdruk van hun zuidelijke collega's te verminderen.</p>

1,5 meter-samenleving

We zien nu dat het zich lijkt te stabiliseren, maar dat is natuurlijk geen garantie voor wat komen gaat. We moeten ons voorlopig nog aan de maatregelen houden. Zoals premier Mark Rutte in zijn toespraak zei: het lijkt er niet op dat we na 28 april weer terug naar het oude, normale leven kunnen.
Intensivist Duran ziet dat mensen zich bewust zijn van die nieuwe anderhalve-meter-samenleving. "Het elkaar op afstand begroeten, geen handen geven... Je ziet dat het adaptief vermogen er is." Maar er zijn ook zorgen. Zorgen over het mooie weer van de afgelopen en komende dagen en het houden van feestjes en bijeenkomsten. Toch ziet Duran een keerzijde: "Als het weer mooier wordt, zie je ook dat dit soort epidemieën afnemen."
Komt er nog een tweede golf? Die vraag kan niet zomaar beantwoord worden. "Het lijkt alsof het aantal opnames op de Intensive Care een beetje aan het afvlakken is", zegt de intensivist. Maar eind deze maand kunnen we misschien pas zeggen of er een tweede golf komt. Duran gaat er van uit dat de situatie waarin we nu zitten nog zeker een paar maanden zal duren.
"De vraag is of er nieuwe besmettingsplekken opduiken. Daarom is het enorm van belang dat als de maatregelen versoepeld worden, er toch rekening wordt gehouden met dat het virus terugkomt." Is het dan wel mogelijk om de maatregelen terug te draaien zonder dat er een vaccin bestaat? "Goede vraag... Die anderhalve meter afstand zal nog een tijd door ebben. Grote evenementen waar heel veel mensen bij elkaar komen, kunnen wel potentiële besmettingsbronnen zijn." Uiteindelijk is het aan de overheid of het Outbreak Management Team (dat de overheid adviseert) om daar een knoop over door te hakken.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.