Statenlid Hilda Mulder na kandidatenconsternatie tóch op definitieve VVD-kieslijst

Hilda Mulder VVD
Hilda Mulder staat op plek 79 van de definitieve VVD-kieslijst © VVD De Wolden
Hilda Mulder uit Koekange staat tóch op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Het bestuur van de VVD Drenthe had haar eerder, samen met Ewout Klok uit Hoogeveen, voorgedragen als kandidaat, maar beiden werden gepasseerd voor de conceptlijst.
Op de definitieve kandidatenlijst is er nu wel plek voor Mulder. Ze staat op plek 79, één plaatsje boven lijstduwer en oud-Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. Voor Klok is er op de definitieve lijst ook geen plek.
Mulder laat weten blij te zijn dat ze toch nog de gelegenheid heeft gekregen om zichzelf op landelijk niveau in te zetten voor de VVD. "Het is toch een mooie, prominente plek. Hij valt op. Ik wist ook dat ik tegen de definitieve lijst aanhikte. De laatste dagen hing er ook wel iets in de lucht. Ik ben ook een paar keer gebeld door het hoofdbestuur. Blijft staan dat het proces niet de schoonheidsprijs verdient, maar gelukkig is het gedoe afgesloten. Ik ben en blijf loyaal aan de partij."
Jeroen Hartsuiker uit Klazienaveen, die wethouder is in Borger-Odoorn, staat nu op plek 35. Irma Talens uit Coevorden vinden we terug op plek 67. Beiden stonden aanvankelijk twee plekken lager. "De kansen voor Drenthe zijn gestegen. De kloof is nou eenmaal groot en moeilijk te dichten, maar hier ben ik blij mee", zegt Mulder.

'No hard feelings'

De afwezigheid van zowel Mulder als Klok leidde eerder deze maand tot consternatie binnen de Drentse VVD. Het landelijk partijbestuur besloot namelijk wel twee andere Drenten op de kieslijst te zetten.
Mulder reageerde zonder 'hard feelings' richting haar partij, maar gaf wel aan ontevreden te zijn over de posities van de Drentse kandidaten. Volgens haar was de kans klein dat er, na Mark Strolenberg, opnieuw een Drent namens de VVD in de Tweede Kamer zou belanden.

Ewout Klok furieus

Klok reageerde furieus. Volgens hem schoffeerde het landelijk partijbestuur de VVD in Drenthe. Ook beweerde Klok dat hij vanuit de partij het advies kreeg om aan de buitenwereld te melden dat hij te laag op de lijst stond en zich daarom had teruggetrokken. "De werkelijkheid is dat ik helemaal niet op de lijst zou komen. Bang dat ik alsnog in de Kamer zou komen met voorkeursstemmen", zo reageerde de Drentse VVD'er.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.