Scholieren in Roelof van Echten College in Hoogeveen buigen zich over voedselproblemen

Hackathon
De groep van Aytunc Ocak is een app aan het ontwikkelen © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Ze zijn nog best wel fris en fruitig. Misschien gaan ze het vanavond wel merken, is de teneur in het klaslokaal in het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Daar zijn leerlingen in groepjes dertig uur lang onafgebroken aan de slag.
Ze doen mee aan een hackathon. "Dat is een evenement waarbij leerlingen in heel korte tijd proberen een probleem op te lossen", legt docent Peter Kroezen het uit. En die heel korte tijd is dus dertig uur. "Het was een kort nachtje", weet leerling Dennis Schoterman. "Volgens mij hebben we maximaal zes uur geslapen." Hij is een van de leerlingen die meedoet. In Drenthe, Groningen en Friesland doen in totaal zo'n driehonderd scholieren mee.
Het probleem waar ze zich mee bezighouden gaat over voedsel. "Het gaat van voedseldistributie tot gezonde voeding en van bewustwording van wat je eet tot wat je eetpatroon is. Het is dus heel divers", zegt Kroezen.
Scholieren in Hoogeveen houden zich bezig met hackathon
Zo heeft de groep van Dennis zich beziggehouden met meer of beter voedsel produceren op kleine schaal. Daar hebben ze een soort bedrijf voor bedacht en dat uitgewerkt met een maquette. In dat bedrijf worden verschillende planten gekweekt in kassen. "Voor speciale planten hebben we donkere secties gemaakt in het bedrijf. Zo kunnen de planten sneller groeien. De kassen hebben we om het hele bedrijf met ook een kantine, opslag, werkplaats en laadplaats voor vrachtwagens heen gebouwd, zodat het een geheel wordt."

App

De groep van Aytunc Ocak is juist druk bezig met coderen. Zij zijn een app aan het ontwikkelen, waarbij een zorgcentrum, boerderij en winkel met elkaar in verbinding staan. Ze houden zich namelijk bezig met de vraag hoe zorginstellingen meer lokale producten kunnen gebruiken en hoe dagbesteding daarvoor ingezet kan worden.
"Wat zou er gebeuren als je alleen de voedingssupplementen van de boerderij haalt?", begint Ocak. "Dan heb je geen compleet assortiment. Daarbij ben je niet altijd zeker van de voeding. Je hebt maar een leverancier. Dan is het veel handiger als je de producten uit de boerderij en de supermarkt haalt. Om te kijken wat het meest efficiënt is, kun je dat terugzien in de app."
In die app kun je een product zoeken. Dan krijg je een tabel te zien waar het product te halen valt en hoeveel het kost. "Vaak is het zo dat bij producten in kleinere aantallen een supermarkt voordeliger is, maar bij grotere aantallen is een boerderij goedkoper. Die verhoudingen zijn terug te zien in het scherm op de telefoon."
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het beste idee van alle deelnemende scholieren in het echt wordt uitgevoerd. Voor de winnaars ligt ook een cheque van 400 euro klaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.