Schoenenketen weer open: 'Je wilt je klanten blijven bedienen'

"De machine moet blijven draaien", zegt directeur Edward Doornbos van de Asser schoenenketen Ziengs Schoenen. De retailsector is door de uitbraak van het coronavirus in een crisis beland. "Het is belangrijk dat klanten nu lokale winkeliers steunen, zodat er straks na de crisis ook nog bedrijvigheid is in de centra van steden en dorpen."

Twee weken waren de 81 winkels van Ziengs Schoenen gesloten. Na de boodschap van premier Mark Rutte half maart dat de horeca en de scholen dicht moesten en iedereen op het hart gedrukt kreeg thuis te blijven, was het volgens directeur Doornbos zinloos de schoenenzaken open te houden.

"Alle grotere internationale ketens sloten de deuren, onze omzet liep met 80 tot 90 procent terug. Dan is het niet houdbaar om nog open te blijven als enige in de straat voor die enkele klant die nog wél komt", aldus de directeur in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Coronavrije afspraak

Toch probeerde de schoenenketen haar klanten op afstand, bijvoorbeeld via de website en ook door middel van videobellen, zo goed mogelijk te helpen. "Ook waren we open op afspraak. Klanten konden een zogenoemde coronavrije afspraak maken voor het gezin of als individu. Je wilt je klanten zo goed mogelijk blijven bedienen."

Lang dicht blijven, bleek ook niet houdbaar. Doornbos: "De behoefte om de winkels weer te openen was er ook. We zagen ook dat mensen graag willen bewegen en daarvoor goed schoeisel nodig hebben en kinderen die met oude schoenen zaten. Daarnaast hebben we te maken met zo'n duizend personeelsleden waarvoor wij de verantwoordelijkheid dragen. De machine moet blijven draaien."

Genoeg ruimte

Met inachtneming van de overheidsmaatregelen zijn de schoenenwinkels sinds 3 april weer open. Dat geldt ook voor veel andere winkels. "We doen het zo goed en veilig mogelijk voor iedereen. We laten afhankelijk van de winkelgrootte acht tot veertien klanten tegelijkertijd toe", legt hij uit. "We willen dat de klant ook bij het passen die verplichte anderhalve meter ruimte om zich heen kan houden. Daarnaast houden we alles goed schoon."

Het is dubbel dat iedereen aan de ene kant het dringende advies krijgt om thuis te blijven en aan de andere kant de winkels dus wel open zijn, erkent Doornbos. "Maar het is ook belangrijk om de winkels in je dorp of stad te steunen, zodat er na de crisis ook nog bedrijvigheid is." Anders zijn de miljoenen, die de afgelopen tijd zijn gestoken in de strijd tegen leegstand in de winkelgebieden volgens Doornbos 'allemaal voor niets geweest'. "Want zonder die steun krijg je straks in de winkelstraten mogelijk met nog meer lege panden te maken", zo vreest hij.

Uit de penarie

Met de actie 'Help de winkelier uit de penarie' roepen winkeliers de klanten hier ook toe op. Daarnaast wordt onder meer begrip gevraagd van leveranciers, maar ook van verhuurders van panden om bijvoorbeeld de huur op te schorten. "Op dat gebied hebben we gisteren een mooi akkoord kunnen bereiken met de grotere vastgoedeigenaren", zegt Edward Doornbos. "De huur wordt in elk geval drie maanden opgeschort, en daarna wordt er per geval bekeken wat financieel mogelijk is."

Om na deze coronatijd uit de crisis te komen, zal er moeten worden samengewerkt in de retailsector, benadrukt Doornbos. "Ik hoop dat we snel over kunnen gaan op een intelligente 'open-up' om de motor weer goed aan het draaien te krijgen en al onze klanten weer op een normale manier te kunnen helpen."

Winkels Ziengs Schoenen na twee weken toch weer open

En wil je de hele uitzending van Cassata terugluisteren? Klik dan hier

Abonneer je op deze podcast

De Cassata-podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |

RTV Drenthe Podcasts

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Deel dit artikel: