De Hilte 11 #5: Thuiskomst

Het einde van de oorlog nadert. Hoe loopt het af voor de familie Nijboer? We horen in aflevering 5 van de podcast De Hilte 11 hoe Harm en Hendrik in de kampen onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Ze moesten hard werken, hadden honger, waren uitgeput en ziek.

Op 13 april 1945 was de stemming opperbest in Gieterveen. Het dorp werd bevrijd door de Canadese soldaten. Ze deelden sigaren en chocolade uit. Maar op de boerderij aan De Hilte 11 was de sfeer bedrukt. "Het was geen feest", zoals vader Geert zei. Zijn drie zoons waren nog niet thuis. De familie Nijboer leefde maanden in onzekerheid. Tot, op 15 september, vlak na de middag de dominee zich meldde bij de boerderij. Geert's kleinkinderen vertellen hierover: "De dominee moest het vertellen, met alle verdriet. Ze hadden toch nog een beetje hoop dat hij ergens was. Maar ja."

De Hilte 11 - aflevering 5

Abonneer je op deze podcast

De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen. De Hilte 11 is een podcast van RTV Drenthe en Drents Archief, gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol. Reageren op de afleveringen? Dat kan. Vragen stellen mag ook. Stuur een mail naar info@drentsarchief.nl onder vermelding van De Hilte 11. Of laat een recensie achter in de podcast-app. Dit maakt bovendien dat de aflevering beter vindbaar is voor andere luisteraars.

| iTunes / Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts |

RTV Drenthe Podcasts

De Hilte 11: Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.