Journalisten vragen bij Forum in Groningen hulp in zoektocht door Shell Papers

Shell Papers
Het Shell Papers-team praat met voorbijgangers © RTV Noord
Journalisten van Follow The Money, Platform Authentieke Journalistiek, RTV Drenthe en RTV Noord vragen vanmiddag aandacht voor het Shell Papers-onderzoeksproject. Bij het Forum in Groningen staat een metershoog bord met daarop een van de documenten uit het onderzoeksproject.
Uit het afgebeelde document is af te lezen dat de NAM uit Assen weigert te betalen voor kosten die de gemeente Groningen maakt vanwege de aardbevingsproblematiek. Het is volgens Follow The Money-journalist Birte Schohaus exemplarisch voor de rol die de NAM (en dus Shell) speelt in de gehele aardbevingsproblematiek.

Financiële strop bouw Forum

Schohaus liet samen met de andere journalisten een maand geleden zien hoe de gemeente Groningen dicht bij een financiële strop zat omdat de NAM niet wilde meebetalen aan het aardbevingsbestendig bouwen van het Groninger Forum. Dit feit kwam naar voren uit 2600 door de gemeente Groningen vrijgegeven documenten.
Ludieke actie moet aandacht vestigen op journalistiek Shell Papers-project

Nog duizenden documenten doorspitten

De provincie Groningen gaat nog eens duizenden documenten vrijgeven waar het Shell Papers-onderzoeksteam mee aan de slag wil. Bij die ronde is hulp nodig, zegt Schohaus tegen RTV Noord. "Veel mensen zijn al enthousiast om mee te zoeken, dus dat geeft hoop. We hebben echt veel mensen nodig."
Iedereen die wil helpen zoeken kan daarvoor terecht op het Shell Papers-dashboard van Follow The Money. Daar staan alle documenten die tot nu toe vrijgegeven zijn door de gemeente Groningen en de gemeente Assen en provincie Drenthe.
"Je kunt daar een zoekterm invullen en als je een document tegenkomt waarbij je denkt: daar moet de redactie naar kijken, dan kun je een tip insturen." Als de provincie Groningen de naar verwachting meer dan tienduizend documenten vrijgeeft, wil het team iets gerichter aan de slag met het publiek. "Je kunt je dan inschrijven om te helpen en dan krijg je een mailtje met instructies en een duidelijke zoekopdracht."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.