T A M A R als een vis in het water in het theater

T A M A R bij Djammen
Tamar en haar band © RTV Drenthe / Robbert Oosting
Alles viel dit jaar op z'n plek toen woordkunstenares en liedjesmaakster Tamar Tanasale uit Roden, oftewel T A M A R druk experimenteerde met theater. Rust, meer tijd om te vertellen en meer aandacht voor de woorden in plaats van alleen de muziek.
Het theater beviel haar wel. "Ik denk dat mijn verhalen en liedjes daar heel goed passen", lacht ze.

Talentontwikkeling

Ze is geen onbekende in de muziekwereld, maar bewijst dat je nooit te oud bent om te leren en om een andere weg in te slaan. Een belangrijke stap in haar carriere was haar deelname aan meerdere talentontwikkelingstrajecten, waaronder Hit The North. Artiesten worden begeleid naar een podium op Eurosonic Noorderslag. Tijdens het traject kwam Tamar erachter dat er meer was dan 'kaal' je liedjes zingen op het podium. "Sowieso heb ik met alle coaches gewerkt aan mijn podiumpresentatie en ook aan de inhoud van mijn muziek", vertelt ze. Daarnaast schreef ze veel nieuwe liedjes en misschien wel het belangrijkste: ze kwam erachter dat het theater de beste plek was voor haar woordkunstwerkjes. Ook nog mooi meegenomen: tijdens het Popgala Noord, een gala verbonden aan Noorderslag, werd ze uitgeroepen tot beste talent. "Dat vond ik heel erg cool".

De planken op

De tijd nemen, contact met publiek en verhaaltjes vertellen tussen de liedjes door. Tamar ziet het helemaal voor zich. "Sowieso vind ik het naast mijn muziek ook heel erg fijn om te vertellen en om daar iets moois van te maken." Ze deed dit jaar genoeg inspiratie op om zeker te weten dat het theater haar plek is. "Afgelopen zomer heb ik een beetje geëxperimenteerd op dat vlak en dat is me heel goed bevallen. Op die manier vind ik dat ik dat maar gewoon moet gaan doen, want ik voel me daar thuis." Inmiddels is ze druk aan het schrijven aan een theatertour.

Taal boven muziek

De taal staat heel hoog in het vaandel bij de Rodense. "Ik begin met liedjes ook echte wel met taal, met tekst", legt ze uit. Pas later wordt er aandacht geschonken aan de muziek. "Als ik niet kon zingen of kon spelen, dan zou ik gewoon vertellen", benadrukt ze. "Muziek komt op de tweede plaats." Wat niet wil zeggen dat daar geen aandacht aan wordt besteed. Samen met haar band schrijft ze partijen bij haar teksten. Een van de laatste nummers, waarbij tekst en muziek mooi samenkomen is de onlangs verschenen single En je wilde dansen. "Het gaat over je eigen plan trekken en gewoon dansen, ook al wil iemand niet meedoen."
Naast de theatertour is de liedjesmaakster ook druk met een band in de weer geweest. De vorige keer in Djammen, 2021, stond ze met gitarist Erik de Vries in de oude melkfabriek in Kolderveen. Inmiddels heeft ze een band om zich heen verzameld en ook dat is een mooie stap volgens haar. "Sowieso heeft het mijn muziek naar een hoger plan getild", vertelt ze. "Het effect is gewoon dat je nog drie andere mensen hebt, met wie je gewoon interactie hebt over de liedjes. En zij vullen de liedjes gewoon heel mooi aan en ze zorgen dat de teksten ook heel mooi over worden gebracht, dus de dynamiek wordt gewoon groter in de liedjes. En dat geeft mij toch ook wel meer bewegingsvrijheid."
De bedoeling is om volgend voorjaar voorzichtig wat dingen naar buiten te brengen voor de geplande theatertour. Meer van T A M A R zien? Klik hier voor de video's en hier om de Djammen-uitzending te bekijken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.