Verdachten Noord-Nederlandse wapenbende 60 dagen langer vast

In het onderzoek naar handel in vuurwapens en explosieven van de Noord-Nederlandse bende rondom Hendrik van der H. uit Oosterwolde blijven acht mannen langer vastzitten. Onder hen de 36-jarige Jan B. uit Hoogeveen.

Het voorarrest van de 8 verdachten is met zestig dagen verlengd. Gisteren zijn er al twee van de in totaal tien verdachten vrijgelaten, waaronder de enige vrouw. Of de andere Drent, naast Jan B., nog vastzit is niet bekend.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich naast wapenhandel ook op fraude, mishandeling, mensenhandel en uitbuiting. De zaak wordt op 2 juni behandeld door de rechter.

Bende

Eind februari heeft de politie op 17 locaties in het noorden invallen gedaan en tien aanhoudingen verricht. Onder hen zijn twee Drenten. In Drenthe zijn panden in Roden, Beilen en Hoogeveen doorzocht. Daarbij zijn drie Kalasjnikovs en meerdere vuistvuurwapens gevonden. Verder vond de politie grote hoeveelheden munitie van diverse (zware) kalibers, kilo's synthetische drugs, een zwaar explosief, kruit, springstoffen, zuren, kapmessen en honkbalknuppels.

De politie gaat ervan uit dat de kringloopwinkel net over de grens in het Friese Oosterwolde het hoofdkwartier was van de organisatie. De Hoogeveense Jan B. werkte in de kringloopwinkel. Hij is in het verleden al eens samen met Hendrik van der H. veroordeeld voor heling. Maandag werd bekend dat er banden zijn met een bende uit Antwerpen. De groep uit Noord-Nederland leverde wapens en explosieven aan de Belgen.

Overval in Gees

De Belgische krant Gazet van Antwerpen meldt nog dat Fidan J., wordt gezien als spil in de Antwerpse drugsoorlog. J., uit het Belgische Borgerhout, wordt vervolgd voor betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval in 2016 in Gees. Daarbij kwam Koert Elders om het leven. Drie medeverdachten in deze zaak zijn in hoger beroep veroordeeld voor celstraffen tot dertien jaar. De zaak tegen J. is terugverwezen naar de rechtbank. Op 21 januari is een regie-zitting in deze zaak geweest. Het is nog onduidelijk wanneer hij opnieuw voor de rechtbank in Assen moet verschijnen.

Volgens het OM staan de zaken in het noorden en in Antwerpen los van elkaar.

Lees ook:

Gebruik jij de RTV Drenthe-app al?

Mooi! Dan volg je heel gemakkelijk het laatste nieuws uit Drenthe 24 uur per dag.

Heb je de app nog niet? Download hem dan nu hier voor Apple en hier voor Android.

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen Beilen Openbaar Ministerie wapenhandel
Deel dit artikel: