Nieuw onderzoek naar heraanleg spoorlijn Gieten-Stadskanaal voor STAR

spoorviaduct Gasselte
Het oude spoorviaduct bij Gasselte in de voormalige spoorlijn Gieten - Stadskanaal © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel
Rijdt er straks toch een stoomtrein van Stadskanaal naar Gieten? ProRail doet een nieuw en diepgaander onderzoek naar de heraanleg van de spoorlijn voor de museumtreinen van de STAR.
De STAR zou dan moeten 'verhuizen.' De oorzaak daarvan is weer de Nedersaksenlijn, waar een sneltrein moet rijden. Een stuk van die toekomstige Nedersaksenlijn ligt er al en dat is de oude spoorlijn van de museumstoomtrein van de STAR die rijdt tussen Veendam - Stadskanaal - Nieuw Buinen.
In de plannenmakerij van ver voor de Nedersaksenlijn zou er alleen opnieuw personenvervoer van Arriva komen tussen Veendam en Stadskanaal. Er werd toen de keuze gemaakt om zowel de OV-treinen als museumstoomtreinen gebruik te laten maken van hetzelfde stuk spoor.
"Nu de wens van de regionale overheden is dat er ook een sneltrein moet gaan rijden wordt het gezamenlijk gebruik van de spoorlijn technisch heel ingewikkeld en waarschijnlijk ook heel duur. Dus doet ProRail nu een nieuw en diepgravender onderzoek naar de heraanleg van de spoorlijn Stadskanaal - Gieten. Dan zou de STAR daar kunnen gaan rijden", legt burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal uit.
Nieuw onderzoek naar heraanleg spoorlijn Gieten-Stadskanaal voor STAR

Onderzoek 2018

In 2018 is er al een onderzoek geweest. Daaruit bleek dat de meest uitgeklede variant met hergebruikt spoor 6 tot 7 miljoen zou gaan kosten.
Sloots: "Dat kun je nu wel vergeten, het gaat inmiddels om veel meer geld. Maar we laten het uitzoeken en dan leggen we de plaatjes naast elkaar. Want gezamenlijk gebruik tussen Veendam, Stadskanaal en Nieuw Buinen gaat ook heel duur worden."
Ook de heraanleg van het laatste stuk naar Gieten zou wel eens een moeilijke kunnen worden, zo bleek in 2018. Op vrijwel het hele oude baanvak ligt een zandpad en kun je zo aan de slag, maar bij Gieten is het laatste stuk van de lijn een fietspad met aan beide kanten en woonwijk. Ook de locatie van het voormalige station is volgebouwd.

Grote kans

Volgens Sloots boort de STAR nieuwe mogelijkheden aan als ze zouden moeten 'verhuizen.' Op de Hondsrug verblijven veel toeristen en die zijn maar moeilijk de Veenkoloniën in te krijgen, zo ziet hij. "Als je naar Gasselte en Gieten rijdt zit je op de Hondsrug en boor je waarschijnlijk meer reizigers aan."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.