Cel- en taakstraffen voor Asser inbrekerstrio dat toesloeg in Drenthe en Friesland

Een inbreker aan het werk
Een inbreker aan het werk © Pixabay
Drie mannen uit Assen hebben voor een reeks woninginbraken in Roden, en pogingen daartoe, celstraffen opgelegd gekregen. Een man kreeg een celstraf van dertig maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De tweede persoon kreeg een celstraf van vijftien maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.
De mannen pleegden de inbraken in één nacht, begin oktober 2021. Een van hen stond telkens op de uitkijk. Hij kreeg daarvoor een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur. Zijn straf is lager dan bij de rest, omdat zijn rol aanzienlijk kleiner was.

Meer inbraken en diefstallen

Het groepje was (in wisselende samenstelling) ook verantwoordelijk voor een woninginbraak in Heerenveen en zeven bedrijfsinbraken, of pogingen daartoe, in Franeker. De oudste had ook diefstallen uit de kleedkamer van VV Leo in Loon, Achilles 1984 in Assen en een voetbalclub in Franeker op zijn geweten.
Bij een van de inbraken werd een auto gesloten, die de mannen gebruikten om naar Leek te rijden en daar een ramkraak te plegen bij een juwelier. De wagen werd op weg daarnaartoe al total loss gereden.

Leven lijkt op de rit

Net als het OM hield de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van het drietal. Ze hebben hun leven verbeterd en lijken op het rechte pad te zijn beland. Een onvoorwaardelijke celstraf zou dit alleen maar verstoren, meent de rechter, die dezelfde straffen oplegde als geëist door het OM.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.