Naar Pakistan uitgezette Ali keert voorlopig niet terug in Nederland

IND scheidt homostel met geregistreerd partnerschap
Het homostel is al bijna vier jaar bij elkaar © RTV Drenthe
De naar Pakistan uitgezette Ali wordt voorlopig niet teruggehaald naar Nederland. De spoedprocedure die zijn advocaat namens Ali aanspande, is afgewezen.
Ali vluchtte in 2019 vanuit Pakistan naar Nederland, omdat hij homoseksueel is en dat verboden is in zijn thuisland. In het azc van Hoogeveen leerde hij zijn vriend Radja kennen waar hij een geregistreerd partnerschap mee aanging.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) liet echter weten dat Ali's homoseksuele geaardheid niet aannemelijk is gemaakt en de rechter ging daarin mee. Volgens de IND wordt er bij partnerschapsregistratie geen onderzoek gedaan naar de geaardheid van de betrokkenen.

Beroepszaak nog lopende

Ali, van wie de asielprocedure werd stopgezet, belandde in vreemdelingendetentie en werd onlangs op het vliegtuig gezet naar Pakistan. Daar zit hij al bijna twee weken ondergedoken, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, een organisatie die opkomt voor de belangen van lhbti-asielzoekers. "Ik kan me voorstellen dat hij zich ongelofelijk onveilig voelt."
Zowel de organisatie als Ali's advocaat Paul Stieger leggen zich niet bij het voorlopige besluit neer. Zo loopt er nog een beroepsprocedure tegen het afbreken van Ali's asielprocedure, in de hoop uiteindelijk een verblijfsvergunning in Nederland te bemachtigen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.