Geen landbouwsluis in Vaartweg Nieuw-Amsterdam, wel drempels

Er komt geen landbouwsluis in de Vaartweg in Nieuw-Amsterdam. De gemeente Emmen wilde die sluis om hardrijdend sluipverkeer te weren. Een boer in de omgeving zag het obstakel niet zitten en diende met succes bezwaar in.

De agrariër heeft aan de Vaartweg, aan de zuidkant van het tweelingdorp, land liggen. Na onderzoek bleek dat een groot deel van de werktuigen van de boer, en ook van een loonbedrijf, de landbouwsluis niet zouden kunnen passeren.

Omdat de voertuigen dan niet meer over de Vaartweg kunnen, zou er omgereden moeten worden en dat zorgt voor veel extra kosten. "De aanleg van een landbouwsluis heeft een grote invloed op de exploitatie van uw bedrijf", schrijft de gemeente in een brief. De gemeente gaat de kosten die de bezwaarmaker heeft gemaakt, zo'n 6.000 euro, vergoeden.

Acht drempels

Na gesprekken met de buurt en de boer is nu besloten om acht drempels in de Vaartweg te leggen. Met die drempels, die om de honderd meter komen te liggen, hoopt de gemeente dat het verkeer alsnog een andere route neemt, bijvoorbeeld via de Zwarteweg en het Stieltjeskanaal.

De Vaartweg krijgt nieuw asfalt en naast de weg komen bermtegels. De gemeente Emmen verwacht dat de werkzaamheden eind mei beginnen en in vier weken klaar zijn.

Om de honderd meter komt een drempel (Rechten: RTV Drenthe/Ineke Kemper)

Deel dit artikel: