Gemeente Hoogeveen onderzoekt oplossingen voor parkeerdrukte

Prins Mauritsplein
Parkeerdrukte in Hoogeveen © Google Streetview
Hoogeveen neemt de komende maanden de parkeerdrukte in de gemeente onder de loep. Verschillende ondernemersverenigingen en politieke partijen hebben eerder al laten weten dat ze parkeren in het centrum een structureel probleem vinden. Met de uitkomsten hoopt de gemeente meer zicht te krijgen op de problemen.
Dat blijkt uit een reactie die het college heeft gegeven op een aantal vragen van de VVD rondom parkeren. Het valt de partij op dat bezoekers en inwoners van Hoogeveen vaak moeite hebben om parkeerplekken te vinden. Dat zou volgens de fractie voor overvolle gebieden zorgen, bijvoorbeeld op het Stoekeplein tijdens drukke momenten, terwijl het Bilderdijkplein dan niet gebruikt wordt.

Betere bewegwijzering

Zo opperde de VVD om bijvoorbeeld te kijken naar het gebruik van digitale borden. Door ze te plaatsen op verschillende plekken zouden bezoekers die richting de stad komen op de rondweg al kunnen zien waar ze het beste kunnen parkeren. Bijvoorbeeld op een plein waar op dat moment voldoende parkeerplekken zijn.
Het college laat weten dat zoiets technisch gezien alleen nog bij parkeergarage De Kaap mogelijk is. "Op andere parkeerplaatsen of pleinen zijn geen digitale telmogelijkheden aanwezig." Maar het gemeentebestuur wil de mogelijkheid wel onderzoeken. Ook gaan ze uitzoeken of er een kortetermijnoplossing is om de vindbaarheid van De Kaap en het Bilderdijkplein te verbeteren.
Hetzelfde geldt voor de bewegwijzering die duidelijk moet maken waar mensen kunnen parkeren of waar plek vrij is. Dat kan bijvoorbeeld met speciale borden of stickers. De VVD vraagt zich af of daarnaar gekeken wordt. "De aanvullende wens is bij ons bekend en de verschillende mogelijkheden daarvoor willen wij in kaart brengen", aldus het college.

Nieuwe parkeermeters

De fractie wil daarnaast weten of nieuwe parkeermeters kunnen bijdragen aan het oplossen van de parkeerproblemen. Hoogeveen wil volgend jaar 1,2 miljoen euro investeren om de huidige parkeermeters te vervangen. Volgens het gemeentebestuur zijn ze te oud en zijn er nieuwe exemplaren nodig.
De komende maanden moet het onderzoek uitwijzen wat de verdeelproblemen qua parkeerplekken zijn. "Indien blijkt dat met nieuwe technologieën in parkeerautomaten het verdeelprobleem (deels) op te lossen is, zullen wij u deze mogelijkheid voorleggen", laat het college weten.

Slagbomen

De VVD vraagt zich nog af of de gemeente plannen heeft om zoveel mogelijk parkeerplekken te voorzien van slagbomen. Om mogelijk op die manier de parkeerproblematiek op orde te brengen. Het gemeentebestuur heeft daar nu geen plannen voor. "Parkeren achter een slagboom heeft als gevolg dat 21 procent van de parkeeropbrengsten als btw moet worden afdragen aan het Rijk."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.