Teleurstelling: Wiebes maakt geen uitzondering voor sportclubs

'Buurthuizen en sportclubs worden alleen maar tegengewerkt bij het opwekken van duurzame energie' (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
'Buurthuizen en sportclubs worden alleen maar tegengewerkt bij het opwekken van duurzame energie'
Minister Eric Wiebes wil geen uitzondering maken voor sportclubs en buurthuizen bij het afschaffen van de salderingsregeling voor zonne-energie. Dit tot grote frustratie van Sport Drenthe, de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe en de PvdA-Statenfractie. Buurthuizen en sportverenigingen hebben de salderingsregeling nodig, stellen ze.

Wat is de salderingsregeling?

Die vraag stellen we aan PvdA-statenlid Peter Zwiers. "De salderingsregeling is een regeling waar in staat dat zonne-energie die je opwekt en niet gebruikt kunt leveren aan het energienet. Op het moment dat je het wél nodig hebt kun je het terug vragen voor hetzelfde tarief. Alleen kleine opwekkers tot 200 zonnepanelen, zoals gezinnen, kleine bedrijven, sportverenigingen en buurthuizen, kunnen er gebruik van maken."

Waarom wil minister Wiebes de regeling afbouwen?

"Het salderen is voor de rijksoverheid te duur geworden. Daarom maakt Wiebes een afbouwregeling. Concreet: ieder jaar wordt de salderingsregeling een paar procent minder, totdat hij niet meer bestaat."

Waarom is de regeling zo belangrijk?

Zwiers: "Voor sportclubs en buurthuizen is deze regeling heel belangrijk. Want in de zomer wekken ze veel zonne-energie op die ze niet nodig hebben. Want dan zijn buurthuizen dicht, sportclubs deels ook en als ze al trainen hebben ze geen veldverlichting nodig. In de winter is het andersom: dan zijn buurthuizen en sportclubs wel vol in bedrijf. Denk aan voetbalverenigingen met veldverlichting: die maakt dan wel 80 procent uit van het totale energieverbruik. Energie die ze dan zelf niet via zonnepark-energie kunnen opwekken, want dat schijnt de zon niet of minder."

Maar dit weet Wiebes toch ook wel?

"De minister is er niet van overtuigd dat sportclubs en buurtverenigingen in de zomer geen stroom verbruiken. Hij zwaait daarvoor met een onderzoek van TNO, maar Wiebes trekt uit dat onderzoek de verkeerde conclusies."

En nu dan? Want de minister heeft z'n plan al klaar...

Zwiers: "Het afschaffen van de salderingsregeling ligt nu nog ter advies bij de Raad van State en daarna moet de Tweede Kamer er nog een besluit over nemen. Dat besluit willen de BOKD, Sport Drenthe en wij proberen te beïnvloeden. Sportverenigingen en buurthuizen hebben het al lastig genoeg om hun energieverbruik te verduurzamen. Naast het afschaffen van de salderingsregeling zijn er nog twee andere problemen: het afschaffen van de BTW teruggave op de aanschaf van zonnepanelen en dat er geen capaciteit is om aangesloten te worden op het stroomnet. Iedereen heeft de mond vol over het maatschappelijk belang van buurthuizen en sportverenigingen, dus dan moet je ze ook steunen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.