Tentoonstelling vertelt verhaal van eenzame Emmenaren: 'Er moet over gesproken worden'

Melanie Hartmann
Emmenaar Hartmann met een bundeling van alle verhalen over eenzaamheid © RTV Drenthe/Stijn Steenhuis
Bijna de helft van alle volwassenen in Emmen voelt zich wel eens eenzaam en daar wil de gemeente wat aan doen. Voor een speciale fototentoonstelling durfde de 50-jarige Melanie Hartmann haar moeilijke verhaal te delen.
Foto's van het tuintje van Hartmann in Emmerhout zijn vanaf vanmiddag te zien in het gemeentehuis in Emmen. Op het canvas is ook haar verhaal te lezen. Hartmann voelt zich namelijk al achttien jaar alleen. "Ik vecht al heel lang tegen een depressie", deelt Hartmann eerlijk.

Moe en kapot

Ze durft soms het huis niet uit. "Je wilt dat niet. Je wilt gewoon meedoen met de maatschappij. Mij lukte dat lang niet. Ik deed dat wel, maar kwam dan thuis en was moe en kapot. Dan wilde ik niemand binnen hebben."
"Ik heb maandenlang niet met mijn ouders gesproken tot ze opeens voor mijn deur stonden om te vragen waar ik mee bezig was. Ik wilde ze niet belasten. Het woordje depressief is soms nog taboe. Daar mag je het niet over hebben", vervolgt Hartmann. "Dat moeten we doorbreken."

Band met de buitenwereld

Voor de fototentoonstelling in het gemeentehuis van Emmen fotografeerde de Emmense een lege tuinstoel. "Als ik in mijn tuintje ben hoor ik altijd veel geluiden. Mensen die praten, werken, lachen", legt Hartmann uit. "Mijn tuin is de band met de buitenwereld."
Tentoonstelling vertelt verhaal van eenzame Emmenaren: 'Er moet over gesproken worden'
"Ongeveer 45 procent van alle Emmenaren voelt zich regelmatig eenzaam. Dat is best een groot aantal", aldus wethouder Dewy Leal. Zij heeft de tentoonstelling geopend. "Ik ben heel blij met Melanie en ook de vijf andere deelnemers. Ze hebben heel veel moed getoond. Hopelijk zijn ze daarmee een inspiratie van anderen om ook hun verhaal te vertellen."
Hartmann vond het een hele spannende middag, maar is blij dat ze sterk genoeg is geweest om haar huis te verlaten en onder de mensen te komen. "Er moet over gesproken worden. Trek aan dat touwtje en ga naar die buurvrouw of buurman!", besluit ze. "Ga eens een keer koffie drinken."

4 oktober

De Week tegen Eenzaamheid duurt tot en met 4 oktober. De tentoonstelling met ook het verhaal van Melanie is dus nog een week in de openbare ruimte van het gemeentehuis in Emmen te bekijken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.