Wat is er dit weekend te doen?

Irish Festival
Feest op het Irish Festival van vorig jaar © De Tamboer / Anouk Schamper Fotografie
Het laatste weekend van september staat voor de deur. Met temperaturen rond de 20 graden blijven de omstandigheden uitstekend om de komende dagen onze provincie in te trekken. Hier lees je wat er dit weekend allemaal te doen is in Drenthe.
Activiteiten op zaterdag:
Op zaterdag staan er tal van activiteiten op de agenda, met name in de culturele sector. Zo staat Vries het hele weekend in het teken van 'Kunst uit de Kop', met onder meer een expositie in de Bonifatiuskerk. Het weekend wordt zaterdagmiddag op 12.00 uur geopend met kunstkenner Lammert Joustra en om 15.00 uur wordt het epos 'Dichter bij Drenthe' door de dichters Sacha Landkroon, Emma Charlotte van der Kooi en Miriam Kerkhof voorgedragen. Het cultuurweekend wordt zondagmiddag om 15.00 uur afgesloten met een optreden van het onvolprezen zangkoor Dames 3.

'Adios Spanjolen'

Volgend jaar is het 450 jaar geleden dat Coevorden werd bevrijd van de Spaanse bezetter. Daarom begint vandaag een nieuwe tentoonstelling in het Stedelijk Museum genaamd 'Adios Españoles', oftewel 'Tot ziens Spanjolen'. In de expositie wordt de bezoeker mee terug genomen naar 1592, het jaar dat Coevorden het strijdtoneel werd van de Nederlandse Opstand, ook wel de Tachtigjarige Oorlog genoemd.
Tekst gaat verder onder de foto:
Maquette Stedelijk Museum Coevorden
Het Stedelijk Museum Coevorden komt met een nieuwe tentoonstelling over het Beleg van Coevorden © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Een maquette van Coevorden staat centraal in het museum, legt interim-directeur Evelien Wieling uit. "Een fantastisch diorama van één bij drie meter, waarop 350 soldaten, paarden en kanonnen de geschiedenis tot leven brengen. En door de strategische positie tussen Groningen en Twente was Coevorden een belangrijk strijdtoneel van deze keiharde oorlog. De vooruitstrevende legertechnieken worden prachtig gevisualiseerd op de maquette." De tentoonstelling duurt tot en met 17 maart.

Expositie in Vledder

Ook in Vledder kunnen kunstliefhebbers aan hun trekken komen, want vanaf zaterdag 16.00 uur wordt 'Schildersteken' tentoongesteld van kunstenaar Marcel Duran in het Museum Valse Kunst. Hij schildert onderwerpen die hij om zich heen ziet: het landschap, de stad met haar gebouwen, straten en water, portretten en figuren. Zijn schilderijen worden beschouwd als levendig en zeer sfeervol. De expositie van Duran is tot en met 7 januari te bezoeken.
Dutch Choral Singers
De mannen en vrouwen van de Dutch Choral Singers © Dutch Choral Singers

Cathedral Music

De Dutch Choral Singers toveren de Dorpskerk in Sleen zaterdagavond om in de sferen van een Britse kathedraal. Tussen de 20 en de 30 koorzangers die hun sporen verdiend hebben zingen in wisselende formaties de mooiste meerstemmige koormuziek uit de beste Engelse koortraditie. Het koor wordt afgewisseld met organist Eeuw Zijlstra, die swingende, toegankelijke, spetterende kerkmuziek op het Vollebregt-orgel brengt. De kerkdeuren zijn vanaf 19.30 geopend.

Irish Festival

De Tamboer in Hoogeveen wordt dit weekend omgebouwd tot een Ierse enclave in Drenthe. Op vier verschillende podia treden artiesten als Dublin Legends, West of Eden, Boxing Banjo en Dubh Linn op. Naast muziek zijn juichende bezoekers, klinkende bierpullen en uitbundig gelach veelgehoorde geluiden zijn. Het Ierse festival gaat zaterdagavond om 20.00 uur los.

Disco Hooghalen

Kinderen tussen de 12 en 15 jaar kunnen met hun voeten van de vloer in de discotheek in Hooghalen. 100% feest, 0% alcohol, luidt het motto van de organisatoren. Het feest wordt voor de kinderen alleen maar groter door de aanwezigheid van rijzende ster en influencer Joyliana. In de discotheek staat bovendien een rodeostier en de kinderen kunnen alcoholvrije cocktails proeven samen met vrijwilligers van de Buurtacademie Hooghalen. De disco begint om 20.00 uur en de deuren sluiten om middernacht.
Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen
Het Gevangenismuseum in Veenhuizen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Bajesdag

Wil je een uniek kijkje achter de deuren van een gevangenis? Ga dan zaterdagmiddag naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen, waar de Bajesdag plaatsvindt. Ervaar wat er gebeurt als je de wet overtreedt: van politieonderzoek tot rechtszaak, van detentie tot vrijlating én daarna. Ook kun je je laten besnuffelen door een drugshond en doet een ex-gedetineerde zijn verhaal. De deuren zijn tussen 10.00 en 17.00 uur geopend.

Vroege vogels

Vogellefhebbers kunnen zaterdagochtend vroeg uit de veren, want in Uffelte kun je aansluiten bij de Big Day, een bekend fenomeen in de vogelwereld. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk verschillende vogels waar te nemen in de regio Uffelte. Dat kan zowel lopend als op de fiets. En het is dubbel feest, want de organisator Vogelwacht Uffelte viert het 50-jarig jubileum dit jaar.
Vogeltelling
Zoek zoveel mogelijk vogelsoorten tijdens de vogeltelling © Vogelwacht Uffelte
Activiteiten op zondag:

Moderne oogst-dag

De oogst van boeren dit najaar is veelvuldig in het nieuws geweest, maar wil je zelf eens kijken waar jouw voedsel vandaan komt? Kom dan zondag tussen 10.00 en 16.00 uur naar de Kleefegge 6a in Zuidwolde. Bezoekers krijgen deze dag een recept van rode bieten stamppot, waarvan de nodige producten worden aangeboden door Drenthe Boert Bewust-boeren. Er is ook een streekmarkt waarbij je je eigen streekproducten kunt samenstellen zodat je met een goed gevulde tas naar huis gaat.

Tirannie van de Nazi's

Zondagmiddag op 14.30 uur start in het Synagoge-museum Coevorden de tentoonstelling 'Nationaal-Socialistische tirannie in de noordelijke grensstreek'. Op de tentoonstelling zijn attributen te zien uit Auschwitz, de Emslandkampen, Nordhorn en Coevorden. Bij de opening gaat Wim Hogeboom de inleiding verzorgen over deze tirannie en de functie de Emslandkampen. Dit waren een groep van concentratie-, straf- en krijgsgevangenenkampen langs de Nederlands-Duitse grens. De tentoonstelling is te zien tot 22 april.

Hondsrug Classic

De 25e editie van de Hondsrug Classic vindt deze zondag plaats. De wedstrijd is een van de grootste mountainbike evenementen, waarbij alle categorieën van start gaan. Van ervaren wedstrijdrijders tot en met de recreant en liefhebber. En ben je je vergeten in te schrijven? Niet getreurd, dat kan op de zondag zelf nog. De race gaat van start bij het Gasselterveld in Gasselte.
Hondsrug Classic
Mountainbikers over het strand tijdens de Hondsrug Classic © Hondsrug Classic

AJ Plug in d'Rentmeester

In concertboerderij d'Rentmeester kun je zondagmiddag om 15.00 uur getuige zijn van de Killer King Tour van blues-rock zangeres AJ Plug uit Grolloo. De 'chauffeuse van Johan Derksen' is helemaal terug nadat in 2019 slokdarmkanker bij haar werd geconstateerd. Op haar nieuwe album vertelt ze het verhaal van haar ziekte, strijd en herstel.

Pink Walk in Westerbork

Zondagmiddag kun je in Westerbork meelopen met de Pink Walk. Deze tocht wordt georganiseerd door Pink Ribbon, een beweging van het KWF Kankerfonds om meer geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker. Een deel van de opbrengsten van Pink Walk gaat naar de Mammapoli in Hoogeveen, het expertisecentrum voor borstkanker in Drenthe.

Crossloop Zuidwolde

Ook in Zuidwolde kun je zondag terecht voor de nodige beweging. De loopgroep Zuidwolde organiseert dan de jaarlijkse crossloop. Er is een parcours voor kinderen, een loop van vijf of tien kilometer voor volwassenen. En ook kun je samen met je hond meelopen bij de canicross.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.