Drents-Griekse plogger actief op WK in Italië: 'Een bizar evenement'

Daniel Angelis
Daniel Angelis (helemaal links) bij de openingsceremonie © Eigen foto
Als een bezetene liep Daniel Angelis het afgelopen weekend rond Genua. Hij was er niet voor vakantie, werk of verwante doeleinden, maar wél voor het WK ploggen. Wat?
Mogelijk heb je er nog nooit van gehoord: ploggen. Het is een samentrekking van het Zweedse plocka, wat oprapen betekent, en joggen. Angelis, woonachtig in Meppel, was onze Drents-Griekse troef in het Italiaanse Ligurië.

'Rennen, pakken en weer verder'

Met zijn bloedverwanten in Griekenland vertegenwoordigde Angelis dit land tijdens het wereldkampioenschap. Maar er zat weinig tussen of Angelis was gewoon in Meppel gebleven. "Ik kwam dit op het spoor door de plogger die Nederland representeerde. Hij had er iets over gepost."
Met een sneltreinvaart kwalificeerde Angelis zich voor het WK, waarvoor hij samen met in totaal honderd deelnemers, verspreid onder zeventien nationaliteiten, neerstreek in Italië. De ploggers ploeterden zich een weg met als doel zoveel mogelijk afval in te zamelen. "Dat kan met een grijper, maar ik doe het met een handschoen. Rennen, ding pakken en weer verder."
WK ploggen
De deelnemers aan het WK ploggen © Eigen foto

Punten

Voor papier pak je wat schamele punten, maar bij het rapen van plastic, aluminium en batterijen boek je een veel hogere score. Het bereiken van bepaalde checkpoints op het parcours brengt een nieuwe sloot aan punten met zich mee. Verder zijn deelnemers gebonden aan een tijdslimiet van zes uur.
Angelis liep een afstand van 20 kilometer en overbrugde daarin 1200 hoogtemeters. Dit en zijn samenraapsel afval brachten hem naar een achtste plek. Een podiumplek bleef daarmee buiten schot, maar spijt van zijn WK-deelname heeft hij niet. "Het was een bizar evenement. Indrukwekkend. Volgend jaar wil ik weer meedoen. Dat is mijn doel", kijkt hij vooruit.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.