Maatregelen na drugs in spelersbus VV Musselkanaal: 'Een inktzwarte dag'

drugs spelersbus VV Musselkanaal
De telefoon staat roodgloeiend bij voorzitter René Rakers © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Een schorsing van twee jaar en de staf van het eerste team die vertrekt. Het zijn gevolgen van een foto uit de spelersbus van VV Musselkanaal. Daarop is te zien dat een van de spelers cocaïne aan het snijden is. Het bestuur van de club is geschokt. "Het is een inktzwarte dag."
De foto werd gemaakt toen de spelers terug naar huis reden na een voetbalwedstrijd tegen VV Annen. "Een andere speler in de bus heeft die foto gemaakt. Die is via Snapchat gedeeld en viraal gegaan. De gevolgen zijn erg vervelend", zegt voorzitter René Rakers. De speler op de foto is twee jaar geschorst en mag in die tijd niet meer bij de club komen.

Ook begeleiders weg

Als reactie op het snijden van de coke in de spelersbus zijn ook de trainer, de teamleider, de verzorger en de grensrechter opgestapt.
"Sommige dingen kun je niet accepteren en dat ga ik ook zeker niet doen! Daarom ben ik per direct gestopt als trainer van VV Musselkanaal", schrijft de opgestapte trainer Wessel Woortman op Facebook.
Het bestuur baalt van het besluit van het viertal om te vertrekken. "Wij vinden hun besluit spijtig. Aan de ene kant snap ik het wel, maar ik heb er toch geen begrip voor. Ik had verwacht dat we in deze zware en moeilijke tijden de schouders eronder zouden zetten. De echte supporters met een groen-wit hart en de mensen die de club komen nu bovendrijven."

Niet alleen probleem van de club

Het bestuur ziet en hoort meer over drugsgebruik, maar niet binnen de club. "Wij vinden dit een maatschappelijk probleem. De hoofdtrainer heeft altijd gezegd dat hij direct zou stoppen als hij weet of hoort dat er drugs gebruikt worden rond een wedstrijd of in de bus. Het is voor hem een no-go."
Het is een probleem waar elke vereniging mee te maken heeft of krijgt, denkt Rakers. "Bij een bijeenkomst dit voorjaar vertelde een politieagent over drugsgebruik. Van de bestuurders die aangehouden worden onder invloed, is 75 procent onder invloed van drugs en de rest van alcohol. Dat was schokkend om te horen."
"Zoals ik het van de politieman mag geloven is het in deze omgeving een groot probleem. Maar vaak wordt er niet op de club gebruikt. En je kunt niet optreden tegen dingen die je niet ziet", aldus Rakers.
drugsgebruik musselkanaal
In de bus op de terugweg werd cocaïne gesneden © Via Snapchat

Niet veel extra's te doen

De club heeft al tijden anti-drugsregels. In de toekomst kijkt het bestuur of die nog bij de tijd zijn. Maar veel meer dan het bestraffen van drugsgebruik zit er niet in. "We hebben weleens nagedacht over een drugstest voor spelers. Maar dat mag niet in verband met de privacyregels. We kunnen er verder niks mee doen."
In 2020 was er een vermoeden van drugsgebruik door een lid van de vereniging. "Toen hebben we alle seniorenteams en oudere jeugdteams geïnformeerd over ons beleid. Dus ons harde optreden was voor de leden geen verrassing."
Voorlopig blijft het voor de geschorste speler bij de straf van twee jaar. "Als je twee jaar je hobby niet mag uitvoeren en je mag zelfs niet gaan kijken bij je vroegere teamgenoten, denk ik dat die straf wel hard genoeg aankomt."
Maatregelen na drugs in spelersbus VV Musselkanaal

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.