NK wielrennen in de knel door kabinetsbesluit

WIELRENNEN - Het wordt voor wielerbond KNWU een haast onmogelijke klus dit jaar nog een nationale titelstrijd te organiseren. De oorspronkelijke geplande data voor de tijdritten en de wegwedstrijden, in juni in Emmen en op de VAM-berg bij Wijster, leken vanwege de coronacrisis al onhaalbaar. Nu het kabinet alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september heeft verboden, zijn ook de alternatieve data niet mogelijk.

De internationale wielrenunie UCI hield op de nieuwe wielerkalender wereldwijd het weekeinde van 22 en 23 augustus vrij voor de nationale kampioenschappen op de weg.

KNWU-directeur Thorwald Veneberg erkent dat het moeilijk gaat worden. "Maar we gaan er eerst met alle betrokken partijen, zoals gemeenten, de provincie Drenthe, sponsors en politie, over praten. Er is zorgvuldig overleg nodig", aldus Veneberg. Met mogelijk de Tour, Giro en Vuelta in het najaar plus nog een aantal klassiekers, naast de reeds bestaande wedstrijden, lijkt het vinden van een datum voor de NK na 1 september, met name voor de profs, bijzonder lastig.

Drentse organisatie mikt op origineel plan

Thijs Rondhuis, organisator van het NK in Drenthe, is blij dat er duidelijkheid is. De organisatie had de diverse categorieën al uit elkaar getrokken. De profs stonden vooralsnog in het weekend van 20 en 21 juni gepland, maar de jeugdcategorieën waren uit voorzorg al doorgeschoven naar het weekend van 8 en 9 augustus. Als uitwijkmogelijkheid was voor alle landen het weekend van 22 en 23 augustus gereserveerd. Maar ook daar kan in Nederland een streep door.

"We werken aan een nieuw plan en gaan morgen al in overleg met alle partijen, waaronder de KNWU. Ik verwacht dat er snel duidelijkheid is", laat Rondhuis aan RTV Drenthe weten.

"Het liefst ga ik terug naar het originele plan van het NK, dus acht categorieën die in een week in actie komen. Het NK rond de VAM moet een groot wielerfeest worden." Maar verder wil Rondhuis zich niet uitlaten.

Deel dit artikel: