Asbest gevonden in De Tamboer, sanering kost gemeente ruim kwart miljoen

Asbestsanering in De Tamboer kost Hoogeveen 260.000 euro (Rechten: RTV Drenthe)
Asbestsanering in De Tamboer kost Hoogeveen 260.000 euro
Een flinke tegenvaller voor de gemeente Hoogeveen: bij werkzaamheden in theater De Tamboer is asbest gevonden. Het kost de gemeente naar verwachting 260.000 euro om de kankerverwekkende stof te laten verwijderen.
Het asbest werd onlangs gevonden in de kruipruimte van het oudste gedeelte van De Tamboer. Bij werkzaamheden aan de verwarmingsinstallatie werd de stof gevonden, waarna meteen een onderzoek werd gestart. In totaal gaat het om een oppervlakte van zo'n 2400 vierkante meter.
"Een flink pakket moet worden afgezogen en afgevoerd. Daarnaast laat de asbestisolatie van de leidingen los en ook deze moet worden verwijderd", meldt de gemeente. De kruipruimte is afgesloten voor personeel, ook het onderzoek naar het drukverlies aan de verwarmingsinstallatie is stilgelegd.

Eerder onderzoek

Bij een inventarisatie van het pand in 2012 kwam het asbest niet in beeld, omdat voor de renovatie destijds geen aanpassingen werden gedaan aan de kruipruimte. Die werd dus vooraf ook niet onderzocht op gebreken.
Ondanks de financieel belabberde situatie, wil de gemeente het geld zo snel mogelijk beschikbaar stellen en beginnen met de asbestsanering. "Allereerst is snel handelen noodzakelijk om geen onnodige gezondheidsrisico's te nemen voor het personeel en onderhoudsmedewerkers", laat wethouder Erik Giethoorn weten. "Daarnaast is theater De Tamboer nu gesloten wegens de coronamaatregelen. Dit moment kunnen we gebruiken om de werkzaamheden te verrichten. Zo wordt voorkomen dat De Tamboer later dit jaar nogmaals zou moeten sluiten."

Reserve

Mocht de gemeenteraad akkoord gaan met de uitgave van 260.000 euro (uit de algemene reserve), dan kunnen de werkzaamheden over drie à vier weken starten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.