Bezorgdheid over verdwijnen verkeersdrempels buiten Noordscheschut

Noordscheschut Verkeersdrempels
Bewoners vrezen voor onveilige verkeerssituaties als twee drempels buiten Noordscheschut verdwijnen © RTV Drenthe
Twee verkeersdrempels verlagen. Die maatregel moet ervoor zorgen dat de bus van Hoogeveen naar Emmen door Noordscheschut blijft rijden. Maar ze worden niet verlaagd; ze verdwijnen helemaal. Tot grote onvrede van aanwonenden van de Coevorderstraatweg, die vrezen voor de verkeersveiligheid.
Zo'n twintig mensen hebben zich vanochtend verzameld langs de Coevorderstraatweg vlak buiten Noordscheschut. Eén van hen is Katrien Doldersum, zij woont pal naast de weg samen met haar gezin. Ze wijst naar één van de verkeersdrempels die weggehaald wordt. "Nu remt het verkeer nog, maar na de drempel trekken ze hard op en rijden ze alsnog 80 of 100, terwijl ze maar 60 mogen. Het is al gevaarlijk, ook vanwege de vele bomen langs de weg die het zicht slechter maken. Als de drempel verdwijnt wordt het hier echt een racebaan."

Vertraging

Het OV-bureau in Drenthe en Groningen moet fors bezuinigen. Voor volgend jaar dreigt een tekort van 8,2 miljoen euro. Dat betekent onder andere dat er buslijnen worden geschrapt of aangepast. Zo kijkt het vervoersbedrijf of buslijn 27 van Hoogeveen naar Emmen aangepast kan worden. Die loopt door Noordscheschut heen, maar op de route door het dorp liggen vier drempels die voor vertraging zorgen. De bus kan omrijden over de A37 en Noordscheschut overslaan, wat een besparing van 60.000 euro op jaarbasis zou opleveren.
Dat wil de gemeente Hoogeveen niet, omdat ze vindt dat openbaar vervoer beschikbaar moet blijven voor mensen in de dorpen. De gemeente kwam daarom met het plan om twee drempels op de Coevorderstraatweg te verlagen. Ze worden nu compleet verwijderd.

Brief op de mat

Onlangs viel er bij Doldersum en haar buren een brief van de aannemer op de mat met de boodschap dat de drempels worden weggehaald. Een verrassing, want de gemeente had hierover niets verteld, zegt ze. Volgens haar is er eerder wel overleg geweest over het mogelijk verlagen van de drempels, maar was daar nog geen definitief besluit over. "Ze hebben ons verder niet op de hoogte gehouden."
Jammer, vindt de buurt, want op 11 oktober staat er nog een afspraak met de gemeente op de agenda. "Ambtenaren zouden langskomen om de situatie te bekijken, samen zouden we overleggen wat er dan zou kunnen veranderen aan de drempels. Ook om het verkeer veilig te houden. Aangezien het nu wel duidelijk is dat de twee drempels verdwijnen, begrijp ik niet zo goed waarom we volgende week nog zouden moeten overleggen."
Bezorgdheid over verdwijnen verkeersdrempels buiten Noordscheschut
Een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen bevestigt dat de drempels weggehaald worden. Ook zou het besproken zijn met de omwonenden. Meer wil de gemeente er nu niet over kwijt. Vanavond tijdens de raadsvergadering zal de desbetreffende wethouder die over de kwestie gaat, de raad bijpraten.

'Plannen in de ijskast'

Doldersum en haar buren hebben het gevoeld dat er niet naar ze geluisterd wordt. Al jaren zijn er zorgen over de verkeersveiligheid en dan met name voor de kinderen die de weg moeten oversteken. "Echt jonge kinderen moeten onder begeleiding oversteken. De weg is al onoverzichtelijk door de bomen, maar met het verdwijnen van de drempels razen ze hier mogelijk straks voorbij. Drempels zijn van groot belang voor onze veiligheid."
Om de kwestie op de politieke agenda te krijgen is de SGP benaderd. De partij gaat vragen stellen aan het gemeentebestuur over de situatie. "Als het zo is dat de buurt niet goed op de hoogte is gebracht, dan is dat spijtig", vertelt Brand van Rijn. "Eigenlijk willen we ervoor zorgen dat het verwijderen van de drempels voorlopig stil komt te liggen. Op 11 oktober is er een samenkomst, een geschikt moment om dan samen met elkaar naar oplossing te gaan zoeken. Het is belangrijk dat de bus kan blijven rijden, maar dat de mensen langs de Coevorderstraatweg zich ook veilig voelen."
Doldersum hoopt hetzelfde. "Plannen in de ijskast en daarna kijken wat het beste past op dit stukje van de busroute. Veiligheid staat boven alles."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.