Langgekoesterde wens van ongeneeslijk zieke Roelie gaat in vervulling op TT Circuit

Terminale Roelie de Jonge TT Circuit
Roelie de Jonge maakt zich klaar voor vertrek. © RTV Drenthe/ Wendy Drent
Een bijzondere dag voor de terminaal zieke Roelie de Jonge (62) uit Yde de Punt. Haar langgekoesterde wens om een paar rondjes als duorijder over het TT Circuit te rijden ging vandaag in vervulling.
"Veertien jaren geleden kreeg zij de diagnose kanker", licht haar man Harry de Jonge toe. "Na een jarenlange strijd kregen we vijf weken geleden helaas slecht nieuws; er is weer een tumor in haar keel ontdekt en de vooruitzichten zijn niet goed. Ze is terminaal."
Roelie de Jonge heeft onlangs met haar gezin besloten om de behandelingen te staken. "Er was nog wel een behandeling mogelijk, maar dan had ik geen leuk leven meer." Ze wil nog zoveel mogelijk genieten en haar laatste wensen in vervulling laten gaan. "Ik voel nu rust."

Meter sneeuw in Nederland

Een andere wens van De Jonge die iets moeilijker te realiseren is: een meter sneeuw in Nederland. Ze ziet het ook niet gauw gebeuren. De Spaanse zon is overigens een goed alternatief: ze gaat volgende week met haar dochter en schoondochter naar Spanje. Geen sneeuw, maar desondanks straalt ze al bij het vooruitzicht.
Roelie de Jonge na afloop rondes circuit Assen
Roelie de Jonge heeft na afloop een glimlach op haar gezicht. © RTV Drenthe/ Wendy Drent

CRT-instructeurs TT Circuit Assen

De Jonge en haar gezin zijn instructeurs Jacob en Mark dankbaar dat ze haar wens in vervulling lieten gaan. "Het was top. Gaaf!" roept ze enthousiast. Met een brede glimlach stapte ze van de motor af.
Op de vraag of het zo plat en zo snel als gewenst ging, geeft ze lachend aan dat het nog wel platter had gemogen. Er werden tijdens de drie rondes, heel even, snelheden van 250 kilometer per uur gehaald. "Heerlijk, ik ben echt blij dat ik dit gedaan heb. Op naar de volgende wensen."

Verrassing

Haar man had de rit voor haar georganiseerd. Niemand wist ervan, op twee vrienden na. "Spannend en leuk maar ook emotioneel", noemt hij het dat zijn vrouw over het circuit scheurt. "Er gaat wel wat door je heen als je weet wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Als je nog maar een half jaar tot een jaar te leven hebt, probeer je er alles wel uit te halen. Je mag gerust weten dat ik net wel wat traantjes heb gelaten."
Terminale Roelie de Jonge groepsfoto TT Circuit Assen
Roelie de Jonge samen met haar familie en clubleden op de foto © RTV Drenthe/ Wendy Drent
Harry de Jonge stond er niet alleen voor. Een dertigtal mensen, waaronder familieleden en leden van 'hun' motorclub - de Honda VTR club Nederland - keken met hem mee en applaudisseerden toen de motor met De Jonge achterop weer de pitstraat in reed.
Een onvergetelijke dag voor De Jonge en haar dierbaren. Nog even samen op de foto en daarna met zijn allen lunchen. Het restaurant op het TT Circuit is speciaal voor haar en haar familie en vrienden even geopend.
Bekijk een impressie van de bijzondere dag van Roelie de Jonge:
Wens van ongeneeslijk zieke Roelie gaat in vervulling op TT Circuit

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.