Met spandoeken verrast: Lintjesregen in coronatijd

Tja, het is wel even anders dan met een smoes ergens naartoe gelokt worden. Daar zit dan je hele familie en een burgemeester die je tot je eigen verrassing een lintje uitreikt. Vanwege de coronamaatregelen belden burgemeesters de tachtig Drentse gedecoreerden op. Het opspelden gebeurt later.
Toch zorgden familieleden en dorpelingen op verschillende plekken in Drenthe vandaag zelf voor een feestje op gepaste corona-afstand.

Spandoeken, fluitjes en trommels

Waarschijnlijk is de vroegste lintjesverrassing vanochtend voor Maria en Henk Lunenborg in Hoogeveen. Omdat ze later die ochtend vrijwilligerswerk in de gereformeerde Centrumkerk moeten verrichten voor een uitvaart staan kinderen en kleinkinderen om kwart over acht al met spandoeken, fluitjes en trommels klaar even verderop in de straat.
Als om half negen de burgemeester belt, trekt de hele stoet met veel lawaai de tuin in van de Lunenborgs. Want die vroege viering is één van de redenen waarom het echtpaar gedecoreerd wordt: hun jarenlange inzet voor het kerkelijk leven in de geformeerde gemeenschap. En jarenlange hulp aan zieke mensen, legt kleindochter Rosalyn Everts uit die met een groot spandoek in de tuin staat.

Overdonderd

Het echtpaar is echt overdonderd. Maria zit nog in de ochtendjas. "We moesten vroeg op, want iemand zou een boormachine komen lenen. Dat zal nou wel niet meer nodig zijn" lacht Henk.
Het kerkelijk werk waarvoor het echtpaar een lintje krijgt, is nog niet ten einde. "We zijn nog vrijwilligers voor rouw- en trouwdiensten" legt Maria uit. Ondanks dat ook de familieleden gepaste afstand moeten houden, is het echtpaar superblij. De spandoeken waarop staat dat de familie trots op hen is, doet ze veel.
Maria en Henk Lunenborg in Hoogeveen kregen vandaag een bos bloemen, hun echte lintje volgt later (Rechten: RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
Maria en Henk Lunenborg in Hoogeveen kregen vandaag een bos bloemen, hun echte lintje volgt later
Drentse taol-voorvechter Anne Doornbos is Ridder in de orde van Oranje Nassau geworden, een hogere rang dan Lid, maar is er als republikein en socialist nuchter onder. Doornbos weet hoe het systeem werkt: als je iets in een grotere regio doet, is de onderscheiding ook hoger. Maar stiekem kan hij het toch wel waardeden, weet dochter Irene.
Doornbos, onder meer bekend als schrijver, had z'n ridderorde graag gevierd met meer mensen. Maar dat gaat op een later tijdstip wel goed komen in het dorpshuis van zijn woonplaats Een. Daar zal dan ook wel een Drentse Taol-tintje aan gehangen worden. Bij gebrek de burgemeester somt dochter Irene Doornbos z'n verdiensten op: "Pa heeft veel gedaan voor Huus van de Taol en Drentse Boek. Hij schrijft voor Dorpskrant Eenige Courant en is voorzitter van het dorpshuis. En natuurlijk zijn werk voor de PvdA."

Friese taal was de oorzaak

Z'n dochter heeft om hem te klieren Friese Oranjekoek meegenomen om het toch een beetje te vieren. Gek genoeg zijn het de Friezen geweest die Doornbos tientallen jaren geleden op het pad van de streektaol hebben gebracht. "Ik woonde eind jaren '70 als Drents-sprekende destijds in Friesland en zag en hoorde hoeveel waarde de Friezen hechten aan hun taal. Dat heeft mij ertoe gebracht om meer met het Drents te gaan doen. Ik ben in de jaren '90 ook lid geworden van Roet (Het Drents Letterkundig Tiedschrift, red.) en weer veel meer met het schrijven in het Drents bezig gegaan."
Doornbos drinkt bijna nooit. Alleen af en toe een glaasje heidelikeur. "Daar word een kip nog niet dronken van. Maar vanavond neem ik zeker zo'n Drents drankje en bij het feest later in het dorpshuis ook" lacht hij.
Schrijver Anne Doornbos hoort van burgemeester Klaas Smid dat hij een lintje krijgt (Rechten: RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
Schrijver Anne Doornbos hoort van burgemeester Klaas Smid dat hij een lintje krijgt
In Nieuweroord pakken dorpsinwoners het aan met professioneel materiaal, passend bij de man die daar een lintje krijgt. In de tuin van dorpsman Arnold Klomp bouwen ze met steigermateriaal een grote banner.
Klomp krijgt een lintje voor z'n vele en jarenlange inzet voor de toneelvereniging en dorpshuis De Vuurkörf, voor z'n kerkelijke werk in Gees en als bestuurder van basisschool de Hoeksteen. Klomp stond aan de wieg van de fusie van verschillende christelijke scholen in Elim, Nieuwlande, Noordscheschut en Nieuweroord. En dan is er nog z'n inzet voor de feestweek ieder jaar. De dorpelingen trakteren hem en z'n vrouw op taart. Ongetwijfeld volgt na het coronatijdperk nog een feestje in De Vuurkörf.
Arnold Klomp kreeg van z'n dorpsgenoten een dikke banner in de tuin (Rechten: Henk Rijnders)
Arnold Klomp kreeg van z'n dorpsgenoten een dikke banner in de tuin
Mieke Ceelen is helemaal overdonderd (Rechten: RTV Drenthe/Ineke Kemper)
Mieke Ceelen is helemaal overdonderd

Nog een ridder in Rolde

In Rolde denkt Mieke Ceelen dat ze burgemeester Anno Wietze Hiemstra aan de telefoon heeft voor een project waar ze aan werkt, tot hij haar naar buiten stuurt. Een groot videoscherm achterop een kar komt aangereden met daarop groot de burgemeester. Met "beste Mieke, je zult wel verbaasd zijn", begint hij zijn videoboodschap aan haar. Ceelen slaat van schrik de handen voor haar mond en tranen wellen op. "Ongelooflijk, hoe kan dit?", is haar reactie.
De burgemeester is een paar minuten bezig om op te sommen wat Mieke Ceelen allemaal doet en gedaan heeft. Ze krijgt de onderscheiding vanwege haar jarenlange maaschappelijke inzet, waaronder als Statenlid. En ook al is ze met pensioen, ze is nog zeer actief binnen de vrijwilligersorganisatie Omzien naar Elkaar in Rolde.
Via beeldbellen op haar telefoon kijken de kinderen en de kleinkinderen mee. "Ik ben gewoon ridder!!!", jubelt Ceelen door de telefoon. Een half uurtje later kan ze het nog steeds niet geloven terwijl ze ondertussen bossen bloemen van buren en vrienden in ontvangst neemt.

Bellende burgemeester

Voor burgemeesters is het ook een bijzondere dag, want normaal gaan zij tijdens de lintjesregen naar de mensen toe. "Dat kan nu niet door de corona, dus moeten we de telefoon gebruiken. Maar dat maakt het misschien ook wel speciaal en de verrassing extra groot", zegt burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn. Hij mag vandaag vijf onderscheidingen uitreiken. "Ook al speld ik ze nu niet op de revers, het lintje is hartstikke echt en geldig hoor." Hij is van plan om in het najaar alsnog naar zijn gedecoreerde inwoners toe te gaan om het nog een dunnetjes over te doen.
Jan Seton belt mensen die een lintje krijgen (Rechten: RTV Drenthe/Ineke Kemper)
Jan Seton belt mensen die een lintje krijgen

Lees ook:

<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.