Amateurastronomen vieren mijlpaal: 'We maken foto's die vroeger ondenkbaar waren'

Pacman-nevel
Een lid van de vereniging legde de Pacman-nevel vast © Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord Drenthe
Een jubileum vandaag voor de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Noord-Drenthe. De vereniging bestaat 75 jaar en viert die pijlpaal met enkele evenementen in het Duurzaamheidscentrum in Assen.
Gerard van den Braak - toevallig ook 75 jaar - is amateurastronoom en voorzitter van de Noord-Drentse vereniging. In zijn eigen sterrenwacht in Zuidlaren speurt hij de sterrenhemel af met zijn telescoop en maakt hij foto's. Zijn fascinatie voor de hemellichamen is lang geleden ontstaan.

Eerste kijker voor 15 euro

"De interesse voor de sterren is begonnen toen ik bij de scouting zat. Daar moest je insignes halen en voor eentje moest je de sterrenbeelden leren", herinnert Van den Braak zich. "Op een gegeven moment wilde ik graag een kijker hebben, maar dat was onbetaalbaar. Toen las ik in een boekje dat je een brillenglas kon kopen met een oculairglaasje van een microscoop. Daarmee kon je voor 15 gulden zelf een kijker maken."
"Het was een heleboel werk, maar je leerde er heel veel van. Al zag je er niet veel door, moet ik eerlijkheidshalve zeggen", lacht hij. "Ook daarna maakte ik eigenlijk alles zelf. Zo ben ik op een cursus in Emmer-Compascuum geweest, waar ik zelf een spiegel voor een telescoop heb leren slijpen. En ik was een van de eersten die een op afstand bestuurbare kijker heeft gebouwd."

Techniek gaat razendsnel

Tegenwoordig is alles computergestuurd, weet Van den Braak. "Het is een fantastisch mooie ontwikkeling. De techniek gaat zo razendsnel, dat je apparatuur eigenlijk na drie jaar alweer is verouderd. Sinds een jaar of tien ben ik ook overstag gegaan en heb ik een gekochte kijker in mijn eigen sterrenwacht. Daar maak ik dus letterlijk foto's in mijn achtertuin."
Sterrenwacht
De sterrenwacht van Gerard van den Braak © Gerard van den Braak
De kwaliteit van de foto's is door de voortschrijdende techniek ook steeds beter geworden. "Je kan nu foto's maken die vroeger ondenkbaar waren. We maken als amateurs tegenwoordig foto's die je 40 jaar geleden met een professionele sterrenwacht niet eens kon maken."

Interesse groeit

Van den Braak is zeker niet de enige die in de kop van Drenthe urenlang naar de sterrenhemel tuurt. "De interesse groeit met de dag, dat is onvoorstelbaar. Onze vereniging heeft heel lang rond de 30 leden gehad, maar de laatste jaren is het omhoog geschoten naar 42 leden. We zijn betrekkelijk klein, maar wel heel erg actief."
Zo organiseert de verenging waarneemavonden op donkere locaties in Noord-Drenthe, worden professionele sterrenwachten en astronomiebeurzen bezocht en is er eens per maand een lezing. "Dat is voor de leunstoelastronomen, zeggen we dan", grapt Van den Braak. "Onze lezingen zijn in principe gratis, maar als je vaak komt, vinden we het wel fijn als je toch lid wordt."

Nieuwe leden

De jeugd weet de vereniging nog niet zo goed te vinden, zegt Van den Braak. "De nieuwe leden zijn geen pubers of vroege twintigers. Ze zijn meestal rond de 30 jaar. Blijkbaar hebben ze dan het huis klaar en zijn de kinderen uit de luiers en willen ze doen wat ze al lang van plan waren."
Van den Braak is soms onder de indruk van collega-amateurastronomen. "Sommige mensen kennen de hele sterrenhemel op hun duimpje. Die hebben een soort fotografisch geheugen. Het valt ze direct op als ze een nieuw lichtpuntje aan de hemel zien. Dan moet je wel uit een bijzonder hout gesneden zijn."
Jubileumdag in het Duurzaamheidscentrum
Van 12.00 tot 18.00 uur kan onder begeleiding van ervaren amateursterrendeskundigen de zon worden bekeken door de opgestelde telescopen. In de avond, van 19.00 tot 22.00 uur, kan met de telescopen een blik op de nachtelijke sterrenhemel worden geworpen. Gedurende de hele dag en avond is er verder een planetariumvoorstelling en een fototentoonstelling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.